Vi avslutade vår resa med att besöka Siena. Det var hustruns och mitt första besök i denna fina lilla stad. Vi tog den verkligen till våra hjärtan. Det blev tåget mellan Florens och Siena. Checkade in på hotellet (Palazzo Fani Mignanelli), beläget mitt i centrum.
Hemresedagen dvs lördag förmiddag var det stor marknad i centrum. Naturligtvis blev det köp att ost, salami mm.
Nu gick jag händelserna lite i förväg. Vi kom till Siena på fredagens förmiddag. En kort rundvandring och orientering i staden sedan lunch. För min del blev det Spagetti Vongole. Vi fyra delade på en flaska vitt vin. Faktiskt vårt första vita vin på den här resan.
Ett ganska enkelt och okomplicerat vin, som pizzerian ville ha 18 euro för.
Producent är kooperativet United Winegrowers of Chianti Geografico, som består av cirka 200 odlare. Vinet är gjort på druvan Vermentino till 100%, som vuxit på vingården Le Preselle di Sansano i Maremma, Toscana.
I doften hittar vi en lätt blommighet, lite toner av pinje, aningens citrus och vått grus.
I munnen känns vinet friskt, okomplicerat och mycket vi kände i doften kommer igen i gommen.
Ibland är faktiskt det enkla och också det goda. Så var fallet nu.
Betyg 3
Kvällens måltid åt vi på Zest. En restaurang vi varmt kan rekommendera. Ingen fine-dining utan rejäl, vällagad italiensk mat. Mycket trevlig personal som talade riktigt hygglig engelska.
Vi började kvällen med specialiteter från Toscana.
Fortsatte sedan med en rejäl köttbit från grillen.
Under tiden vi funderade på matvalet, så drack vi ett glas mousserat vin. Det är gjort på Glera (85%) och Chardonnay (15%). Druvor som vuxit på vingårdar i Veneto.
Sommarblommor, äpplen och persika kan vi känna i doften.
Smaken är torr, mycket frisk och väldigt läskande.
Betyg 3+
Till de toskanska specialiteterna och köttet blev det en Brunello från 2011.
Doften är försiktig, ja nästan diskret, så småningom kommer det fram läder, mörk frukt, plommon och lite kryddor.
I munnen är det ett ungt vin som är lite oförlöst, men ändå med en frisk, ungdomlig, mörk frukt i centrum. Körsbär, sv vinbär, björnbär och plommon kan vi precis ana oss till.
Tanninerna är rejäla och biter på ett anständigt sätt. I eftersmaken finns en del inslag från fatlagringen, men vi är inte så känsliga för fattoner.
Funkade riktigt bra till vår köttbit.
Betyg 4-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar