måndag 4 april 2016

2011 Le Serre Nuove, Dell Ornellaia

Ett av de bättre vinerna vi druckit den här våren är utan tvekan Le Serre Nuove, Ornellaias andra vin. Vi har druckit några olika årgångar genom åren och aldrig har vi blivit besvikna.
Vi har bloggat om årgång 20072009 och 2010. Nu alltså dags för vår första 2011:a
Druvsammansättningen varierar alltid något år för år. Årgång 2011 har den här druvmixen: Merlot (57%), Cabernet Sauvignon (17%), Petit Verdot (14%) och Cabernet Franc (12%).
Varje druva viniefieras för sig. Jäsningen sker på ståltankar. Lagring i 15 månader sker på barriquer, varav 25% är nya och 75% ett år gamla. Efter de första 12 månaderna blandas de olika druvorna till ett vin, som då får ligga tre månader på ekfaten. Slutligen tappas vinet på flaska, där det får ligga i ytterligare tre månader innan det släpps ut på marknaden.

Ett kolossalt gott vin, som ännu har en viss ungdomlighet i behåll.

Doften har läckra inslag av mörk frukt, där främst körsbären och de svarta vinbären är mest tydliga. Här finns en lätt ton av läder, våt jord och hyggligt med örter. Viss finns här en del fat, men inte på något vis störande utan känns bara "precis så här ska det vara".

I munnen är vinet än mer imponerande. Friskheten, fräschheten och komplexiteten parad med elegans gör det här till en stor vinupplevelse. Fortfarande finns det en ungdomlighet och garanterat kommer det att utvecklas väl i många år. Fast just nu är det helt enkelt förbålt gott.
Smakerna sammanfattar vi så här. Frukten består av: mörka körsbär, skogsbär, sv vinbär och blåa plommon. En nätt fin örtighet förstärkt med lite kryddor, främst vitpeppar. Här finns en vital syra. Distinkta tanniner som ger sig tillkänna i gommen med sitt lilla bitande. Eftersmaken är riktigt lång med cederträ, choklad (mörk) och ett varsamt inflytande från fathanteringen.
Gott är ordet sa Bull!!

Betyg 5-.

Årgång 2013 finns nu på "Bolaget" för 419 kr.
Vi har redan kompletterat källaren med den årgången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar