söndag 17 april 2016

2006 Brut Deutz

Deutz är beläget i Aÿ, en av de 17 grand cru-byarna som ligger i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deutz i sammarbete med Pierre-Hubert GeldermannIdag drivs företaget av Fabrice Rosset.  Deutz förfogar över 245 hektar vinodlingar. De egna odlingarna täcker ca 40% av behoven, övriga druvor köps från 22 långtidskontrakterade odlare. Huset har en årlig produktion av drygt 1,5 miljon flaskor.
Den här champagnen är gjord på druvorna Pinot Noir (60%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (10%).
Färgen har en fin guldgul nyans.

Doften är till en början lite sluten och fullt ut vill den inte riktigt komma. Även om den tar sig ju längre tid den får i glasen. Redan här konstaterar vi att det här är en ungdom. Vi kan ana oss till toner av gröna äpplen, lite citrus och våt grusgång. I bakgrunden en försiktig brödig ton. Lite brynt smör i avslutet.
I gommen blir det än tydligare att det här är en ung champagne med ännu inte så utvecklade smaker. Detta till trots så finns det ändå en hel del smaker som smyger sig upp till ytan.
En mycket frisk champagne med en stor och hög syra, vilket indikerar lång livslängd. Vi känner gul/gröna äpplen, citrus och steniga/kritiga mineraler. Det finns också inslag som vi mer anar oss till än verkligen känner: tropisk frukt, ljust nybakt bröd, nougat, gula plommon och aningens honung.

Det vi känner är lovande och våra förhoppningar är stora att det här ska utvecklas till något riktigt bra. Vi väntar nog närmare två år innan vi öppnar nästa flaska. Bråttom behöver man inte ha med den här champagnen. Betyget sätts efter hur det är idag inom parentes hur vi tror det kommer att bli.

Betyg 4 (++)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar