måndag 25 april 2016

Vår, aprilväder, vit sparris och Silvaner.

Våren har kommit och visst tvekar den, men vitsipporna blommar och utgör en vit matta i den glesa lövskogen. Vintankars ögon kliar och nysningarna är om möjligt fler och framförallt oftare. Så visst är våren här.
Det har verkligen varit ett aprilväder de senaste dagar. Gårdagen bjöd på hagel, sol, regn och mer sol. Västanvinden biter. I lördags hade vi J och C på årligt vårbesök. Det blev en promenad ner på Näsbokrok i det soliga vädret, men också en isande motvind som gjorde att vi skyndade på stegen hemåt.
Till våren hör också den vita sparrisen. Vi hade inhandlat en leverans från Potatiskällaren i Kungsbacka. Vi provade med en Silvaner till den.
Producent är Juliusspital, som grundades 1576 som ett välgörenhetssjukhus. Vineriet har sedan starten tillhört sjukhuset, som idag innefattar såväl en modern klinik som ett äldreboende. Stiftelsen har 177 hektar vinodlingar spridda över olika lägen i Franken. Dom producerar runt en miljon flaskor. Knappt hälften av odlingarna är druvan Silvaner, men även Riesling (20%), Muller Thurgau (17%) samt ytterligare sexton druvor odlas däribland Spätburgunder (Pinot Noir 4%).
Sitt centrum har dom i WÜRZBURG några mil sydost om Frankfurt. 
Det här vinet är deras "bas-silvaner". Vinet är till 100% gjort på druvan Silvaner. Druvorna kommer från ett antal olika vingårdslägen.
Jäsning vid låg temperatur i upp till 30 dagar på ståltankar. Därefter får vinet vila på sin jästfällning i stora ståltankar innan buteljering. Juliusspital har byggt en speciell hiss för druvorna, som hissar upp dem 13 meter. I och med detta kan hela vinifieringen genomföras med hjälp av gravitationen, och ingen pumpning behövs.

Färgen är blekgul.

En försiktig, frisk doft av gula äpplen, lite citrus, aningens kryddor/örter och steniga mineraler är vad vi känner då vi sticker dit vår nos.

Smaken är torr och frisk. Inga stora omfamnande smaker. mer försiktig, men ändå väldigt tydlig. Det är de gula tonerna som dominerar: gula äpplen, citrus , gula plommon och lite nektariner. En trevlig ton av örter och mineraler (sten/grus) finns där. I eftersmaken noterar vi honungsmelon och aprikoser

Ett trevligt, lite enkelt och välsmakande vin, som gjorde sig alldeles utmärkt till vår sparris.

Priset på bolaget är 139 kr.
Betyg 3+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar