fredag 8 april 2016

Restaurangbesök i Florens

Coquinarius som vi hyllade igår var inte den enda restaurangen som gjorde ett gott intryck på oss.
Dagens inlägg handlar om två andra restauranger i Florens, som vi besökte och som vi gärna återvänder till. Båda ligger på andra sidan floden Arno, sett från Florens centrum.
Du knallar bara över Ponte Vecchio, så hittar du Golden View ett kvarter omedelbart till vänster.
En modern inredning. Utsikt över floden. Levande jazzmusik i bakgrunden. Trevlig personal och så klart väldigt god mat. En restaurang väl värt ett besök.
Några mil söder om Balzano har den här producenten sitt säte. I sju generationer har man gjort vin här. En riktigt bra Pinot Nero föreslog vår kypare. Vi kan bara instämma.
I doften hallon, mörka körsbär och en del kryddor. I munnen tämligen slankt, friskt och eleganta tanniner. Fina röda bär, en tydlig kryddighet och steniga minerler. Gott!
Betyg 4-
Det är klart att första kvällen måste vi väl dricka Chianti!
Det blev en riserva från Capannelle. Vingården ligger i Gaiole och består av 16 ha vinodlingar.
Riservan görs på Sangiovese till 100%. Vinet har fått ligga på stora ekfat (16 hl) från Österrike i ca 18 månader.
En mycket trevlig Chianti. I doften hittar vi röda bär, läder, lite piptobak och aningens rökta charkuterier.
I munnen är det körsbär (inte så mörka), en liten sv vinbärs ton, en hel del kryddor och lite rostade fat (absolut inte störande). Hyfsat lång eftersmak, där vi anar lite viol och en finfin balsamico.
Betyg 4
Vi avslutade med en chokladdessert. Så underbar och så inbjudande att jag slängde mig över den omedelbart. Så besinnade jag mig och tog ett kort. Det här måste dokumenteras!


Till desserter på choklad vill jag dricka Recioto. Det visade sig att det fanns en recioto från en producent som gör fantastiska amaroneviner. Deras recioto har jag tidigare inte smakat så vinvalet blev ju enkelt.
Här finns en sötma parad med en lätt syrlighet och friskhet som är underbar.
De söta mörka körsbären, den lätta russintonen, den fina lilla örtigheten och mörka chokladsmaken. Så in i bänken gott!
Betyg 4

En av luncherna åts på den här trevliga familjerestaurangen, som ligger några hundra meter från Ponte Vecchio. En av de bästa carbonara jag ätit fick jag här.
En ung och frisk Chianti Classico. 25 euro fick vi betala. Halvflaskan kostar 99 kr på systembolaget.
Fattoria di Fèlsina ligger i Chianti Classicos södra del, strax norr om byn Castelnuovo Berardenga. Egendomen är på 470 ha, varav 76 är planterade med druvor. Vingårdarna finns i 11 mindre odlingsenheter. Vårt vin är gjort på enbart druvan Sangiovese, som växt på dessa 11 olika vingårdar. Vinet har fått ligga till sig i ett år på små och medelstora ekfat.
Det doftar av mörka körsbär, kryddor, plommon och rostade fat. Ingen stor och kraftig doft utan mer av det försiktiga slaget.
I munnen känns vinet ungt och friskt. Precis som med doften är det körsbären vi noterar först av allt. Blå plommon, kryddor, lite örter och en del fat kan vi också konstatera.
Ett enkelt och rättframt vin, som gjort för våra pastarätter.
Betyg 3+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar