onsdag 25 december 2013

Costasera Contemporary Art by MASI

MASI är en av storspelarna i Valpolicella. Namnet MASI kommer från den vingård i Negrar-dalen i hjärtat av Valpolicella - Vaio dei Masi - som familjen Boscaini köpte på 1770-talet. Snart 250 år senare är det Sandro Boscaini tillsammans med sonen Raffaele och dottern Alessandra som äger och driver MASI.
Dom tillverkar fem olika amaronevarianter: Costasera, Costasera Riserva, Vaio, Campolongo di Torbe samt Mazzano.
MASI har också haft stor betydelse haft att sätt Valopicella på vinkartan.
Den första ripasson togs fram av MASI d v s deras "Campofiori". Man återupptäckte druvan Osoleta, som numera ingår med en liten andel i många amaroneviner.

MASI tillverkar drygt 10 miljoner flaskor vin per år. Av dessa säljs ca 1,5 miljoner i Sverige vilket gör oss till en av MASI’s absolut största exportmarknader.

Det senaste projektet går under namnet Costasera Contemporary Art. Tanken är att vartannat år ska en konstnär från ett land som står MASI när "produce a work of art dedicated to Masi´s icon wine".
Konstnären ska också utse en ung stipendiat som ska få chansen att studera vid ett välkänt italiensk konstcenter. Först ut blev den svenske konstnären Ernst Billgren.

Bilden ska också resultera i en etikett som ska pryda en begränsad upplaga av Amarone Costasera.
1 november lanserades så de första flaskorna på Systembolaget.
Varje flaska säljs  i en träförpackning.


Det blev årgång 1998 som fick den exklusiva etiketten.
Vinet finns i Beställningssortimentet. Priset är 500 kr. Det verkar finnas flaskor kvar.

Vintankar var, som den amaronenörd vi är, bara tvungen att inhandla en flaska. Nu tillhör ju inte den vanliga Costaseran våra verkliga favoriter. En stabil och hygglig amarone, där årgång 2006 är den vi gillat allra mest.
Under 2010 drack vi två lite äldre årgångar 1995 och 1997. Dom vara båda besvikelser.

Riservan har vi däremot hyllat vid ett flertal tillfällen.

Åter till kvällens vin.
Här finns den typiska amaronedoften av mörka körsbär, torkad frukt, lite örter och aningens fat. Inte så stor, men ändå klart förnimbar.
I munnen återkommer de söta mörka körsbären, ordentligt med torkad frukt, mer av katrinplommon och fikon och mindre av russin. Syran är fortfarande hyfsat pigg. En viss strävhet gör att vinet funkar bra till vår pastasallad med kyckling. Eftersmaken är medellång och förutom den torkade frukten finns här gott om toner av choklad, kaffe och aningens vanilj.
Den påminner mycket om en vanlig Costasera och är inte så mycket bättre bara  för att den är gammal.
Betyg 4-

Det finns många mycket bättre amarone under 500 kr. Årgång 2008 som finns på SB kostar 279 kr.
Här har vi naturligtvis fått betala för att den är äldre. När vi under 2010 köpte deras Costasera av årgång 1995 och 1997 betalade vi 499 kr resp 479 kr. Det här indikerar att så mycket har man inte lagt på för att den ingår i konceptet Costasera Contemporary Art.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar