tisdag 17 december 2013

Dedicatum

Vi drack det här vinet i maj 2012. Vinet förbryllade oss då något. Du kan läsa mer om det här.
Dags för en avstämning.

2006 Dedicatum
Ett vin från Valpolicella. Producenten, Terre di Leone, håller till i närheten av byarna Marano och Fumane.
Dom gör fyra viner: Amarone, Superiore, Ripasso och så Dedicatum
Vinet är gjort på 14 olika druvor, varav 8 är klassiska Valpolicella druvor och så har man lagt till bl a Syrah, Cabernet S . Jag har svårt att få fram proportionerna. Druvorna får torka i bortåt 80 dagar.
Vinet har legat runt 14 månader på franska ekfat (500 l ) och därefter 6 månader på flaska innan det når ut till marknaden


Inte samma tryck i doften som jag minns från förra flaskan, men visst är den tydlig. Fortfarande en hel del örter och kryddor, men inte alls lika dominerande som tidigare. Körsbären och björnbären tittar fram och levererar mer frukt. Fortfarande en del ek, fotfarande finns det lite brända toner.
I gommen känns vinet lite slankare eller tunnare om man så vill. Även smakmässigt har örter och kryddor tagit ett steg tillbaks och släppt fram frukten (körsbären och björnbären). Detta tycker jag vinet vinner på. Samtidigt känns frukten lite tunnare. Lite motsägelsefullt kanske. Tanninerna är rejält avrundade och vinet känns mjukt och lent. Syran är trots allt vital. Eftersmaken är medellång och där kommer den salta lakritsen fram, precis som förra gången, men inte alls på ett lika bombastiskt sätt.
På något sätt känns vinet mer välbalanserat idag samtidigt som det också känns lite mer utslätat.
Slutsatsen blir att vinet nog passerat sin topp.

Betyg 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar