onsdag 11 december 2013

Dag 2 utan ström, men Italien räddar dagen

Vi vaknar på lördag morgon. Fortfarande är strömmen borta. 15 grader visar termometern. Vi tänder massor av stearinljus. Klär oss varmt. Vi har vatten i kranarna och kan få ljummet sådant att blaska av oss i.
Hustrun åker på spinning och återvänder med fika från Åsa hembageri. En termosmugg med Latte till mig.

På em kommer brorsonen med lite hemmagjord glögg och ett Trangiakök som värms upp med gas. Vi slipper på så sätt att hålla på och balta med rödsprit.

Kvällen tillbringar vi hos P och N, som bjudit oss på middag. Vi tar med oss resterna från gårdagens vin Montessu, samt en italienare från Kalabrien. Innan maten kan jag ta en riktigt varm dusch. Härligt.

2008 Cirò Rosso Classico Superiore Riserva, Cirò
Producenten A Vita håller till i Cirò i Kalabrien. Ekologisk odling, jäsning och lagring på stål (med ett undantag)samt naturlig jäsning. Jag har tidigare under hösten provat F36p27 och A Vita Rosso. Enastående viner!
Det här fotot togs i skenet av stearinljus
innan vi gick iväg
Vi tar nu klivet upp och testar Superiore Riserva.
Det här vinet är gjort på 100 % Gaglioppo, medan den vanliga Rosso har blandats med 30% Magliocco. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 45 år. Det här är också det enda vinet dom gör, där ekfat varit inblandade. 50% har lagrats på stålfat och 50 % på ekfat (21hl). I ärlighetens namn så kände jag ingen ek överhuvudtaget.

Färgen är tegelröd och helt transparent.

Vi möts av en liten försiktig doft av röda bär. Små finstämda nyanser av mineraler, örter och viol kan vi ana oss till. En mycket lätt rökighet som får oss tänka Etna och vulkanjord finns där någonstans. Kan också sammanfattas som angenäm och intresseväckande.
I munnen får vi ett vin, som vi sammanfattar som slankt, lite stramt och med en sval frukt. Dissekerar vi dessa intryck så finns här röda bär av diverse sorter: lite ljusare körsbär, hallon, lite toner av jordgubbar och riktigt mogna röda vinbär som ger vinet en läcker syrlighet. Örter hittas så klart. Lite blommor, en del mineraler och på slutet aningens lakrits. Rejäla tanniner biter ifrån i gommen, men blir väldigt tillmötesgående så fort det vankas mat. Det vilar en ungdomlighet parad med en stilfull svalhet över det hela.
Vi kan inte göra annat än återigen buga oss för denne formidable vinmakaren.
Vi hittar likheter med viner gjorda på nebbiolo (Norditalien) och på nerello mascalese (Sicilien).

Betyg 4+

Det här vinet är runt 60 DKK dyrare än de två övriga vi druckit (se ovan). Är det värt den extra prisskillnaden? Jag är nog benägen svara ja. Mitt råd blir ändå att testa  F36p27 och A Vita Rosso. Gillar du stilen och anser dig ha råd, ja då ska du absolut ta steget upp till Superiore Riserva nivån.

Det här vinet är köpt av Fabio och Mie på Cibi e Vini för 175 DKK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar