torsdag 26 december 2013

Granato

Dan innan julafton anländer brodern från norr med hustru och en av sina söner. Vi välkomnar med en enkel pastarätt. Ur källaren har vi plockat upp ett vin gjort på druvan Teroldego. Vi drack det här i våras och vad vi tyckte då kan du läsa här.

2008 Granato
Producent är Elisabeth Foradori. Drottningen av Teroldego. Foradori är certifierad för naturvinsproduktion. Gott om information kan den intresserade hitta på deras hemsida.

Druvorna till Granato kommer från tre vingårdar utanför Mezzolombardo: Vignai, Cesura och Regin
Det görs årligen runt 20 000 flaskor av Granato. Vinet har legat 18 månader på små fat av ek.

Vi sniffar lite försiktigt och möter dofter av en härlig skogsbärskompott (blåbär och hallon) kryddad med körsbär. Här finns också ett litet inslag av jordgubbar. En svag blommighet, spetsad med lite örter och våt jord gör att doften har en viss komplexitet. Det kanske inte låter så, men doften känns sval och frisk.
I munnen får vi ett slankt och lite småstramt vin. Helhetsintrycket är klassigt och helt suveränt gott. Frukten är en bred blandning av körsbär, hallon, blåbär och jordgubbar. Omedelbart känns frukten rödaktig för att så småningom innehålla lite mörkare inslag (björnbär och blåa plommon). Syran skänker vinet stor friskhet, utan att för den skull bli vass. Tanninerna  är avrundade utan att vara helt mjuka. Visst tusan biter dom så där lite klassigt i gommen.
Eftersmaken är av det medellånga slaget och här känns en del örter och mineraler. Vi anar oss också till en blommighet som vi förknippar med viol.
Ett läckert och mycket gott vin, som utgör en lovande inledning på julens vinkavalkad.

Betyg 4+

Vi köpte vinet hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 325 DKK. Vinet verkar dessvärre vara slut.
På Systembolaget finns det enklare vinet Teroldego Rotaliano för 283 kr.

5 kommentarer:

 1. Synd att de tar så bra betalt för Teroldego. Jag betalar 14:50 € i Italien och 16,95 € i Tyskland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minns jag rätt tog Fabio 145 DKK för Teroldego Rotaliano. Den svenska alkoholskatten kan ju inte vara den enda förklaringen. Är det importören i Sverige eller Systembolaget som skär emellan?

   Radera
  2. Det måste vara importören + beställningssortimentets plockavgift. Den är grym har jag hört.
   Jag besökte Foradori 2010. Det var mycket trevligt och kanonfint mottagande. Vi fick en rundvandring i vineriet och en sittande provning av deras viner.

   Radera
  3. Låter underbart. Sätts upp på "Att besökalistan"

   Radera
  4. Naturligvis står det granatäppelträd i trädgården!

   Radera