fredag 20 december 2013

Rossese di Dolceacqua

Carlo Merolli hade en vinprovning på Hedentorps Plantskola utanför Ängelholm. Jag skrev ett blogginlägg om detta, vilket du kan läsa här. Det var för mig en bekantskap med druvor, som jag tidigare inte hade testat och knappt ens hört talas om. Det hela resulterade i en beställning av viner, som jag plockade upp vid mitt senaste Köpenhamnsbesök. Hustrun som inte var med på provningen måste ju få en chans att bekanta sig med dessa också. Ni märker vilken generös typ jag är.
Hur som helst korkade vi upp en av dessa flaskor i onsdags.

2011 Rossese di Dolceaqua, Ramoino.
Vi har ett vin från Ligurien. Knappt en mil från medelhavet och endast några mil till franska gränsen ligger byn Sarola, där den här producenten huserar.

Vinet är till 100% gjort på druvan Rossese. Musten har fått jäsa på ståltankar för att sedan ligga på flaska i sex månader innan det släpps ut på marknaden.

Färgen är ljust rubinröd med pupurröda stråk vid glaskanten. Helt transparent.


I doften känner vi röda bär, örter och mineraler. Det finns en slag sommarvärme i doften.
I munnen får vi ett slankt och lättdrucket vin. På intet sätt mesigt. Här finns en hel del karaktär och charm.
De röda bären och den lätta kryddigheten är vinets signum. Här finns en syra som ger vinet en stor friskhet samt en del fjäderlätta tanniner. Eftersmaken är lite kort. Ett vin för de enkla pastarätterna och pizzan, men också att njuta på egen hand en ljummen sommarkväll. Vi dricker gärna det här fler gånger.

Betyg 3+

Vi betalade 125 MUK (SEK=NOK=DKK) hos Carlo Merolli. En snabb koll på SB:s hemsida visar att något vin på druvan Rossese inte går i sortimentet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar