måndag 30 december 2013

Chateau Mourgues du Gres

Det här vinet drack vi några dagar före jul. De kortfattade noterna blev liggandes under en tidning och plötsligt hittar jag dom. Nåväl ,det får bli en kortfattad rapport.

Först några ord om producenten. Chateau Mourgues du Gres, som drivs av Francois och Anne Collard. Vi befinner oss i Costieres des Nimes någon halvmil sydväst om Beaucaire. Egendomen är runt 35 ha och man producerar två vita viner, tre roséviner samt fyra röda viner. Den vetgirige hittar mer på deras hemsida.
Vi själva har testat det röda vinet Les Capitelles 2008 och deras roséviner.

2007 "Terrre d´Argence", Ch Mourgues du Gres
Vinet har fått sitt namn efter det silveraktiga sken som olivträden med sitt bladverk ger upphov till.
Huvuddruvan i vinet är Syrah från vinstockar som har en ålder på dryga 45 år, men med tillägg av grenache från gamla vinstockar.
Vinet är framställt på traditionellt sätt med en maceration på 3-4 veckor, för att sedan följas av en uppfostran på 9-12 månader på cementtankar.

Färgen är mörkröd med drag år det svartlila hållet.


Det doftar av mörka bär, örter, lite rökta charkuterier och aningens kakao. Det är dock de mörka bären och örterna som dominerar.
I munnen känns vinet mjukt och runt och utstrålar sommarvärme. Den mörka frukten bestående av björnbär, blåbär och aningens svarta vinbär är helt dominerande i början, men fylls upp av ett helt knippe provencalska örter. Det finns en bra syra med tanniner som känns väldigt mjuka och nästan inställsamma. Eftersmaken är av det medellånga hållet och här dyker det upp rejält med lakrits och någon liten ton av kakao.
Vi dricker det till maten (pastasallad med kyckling), vi prövar det till några hårdostar och vi dricker det på egen hand. Vinet funkar bra med allt, men tusan vet om vi inte föredrar vinet på egen hand.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar