fredag 13 december 2013

Veckans Amarone

De sista gruppmatcherna i ChampionsLeague avgjordes den här veckan. Det bjöds mer på spänning än välspel.
Vi korkade som vanligt upp en flaska amarone, som fick hålla oss sällskap under tisdagen och onsdagen.

2008 Monte Santoccio
Nicola Ferraris arbetade under många år med Amaronegurun Quintarelli, men sedan ett par år tillbaks driver han egen verksamhet på en vingård i utkanterna av Fumane i Valpolicella Classico-området. Det är familjegården han tagit över. Den är på 3 ha och han producerar runt 14 000 flaskor fördelade på fyra viner varav drygt 5 000 är amarone.
Årgång 2008 är hans tredje i ordningen.Vinet är gjort på de klassiska valpolicelladruvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara till 95%. De återstående 5 procenten är en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot. Druvorna har fått torka mellan tre och fyra månader. Musten har fått jäsa mellan fyra och sex veckor för att därefter få runt trettio månader på ekfat och ytterligare sex månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Det doftar av körsbär, mörka plommon, örter och aningens balsamico. Inte lika kraftig och tung som i många andra amarone.
I munnen får vi ett friskt och lite annorlunda amaronevin. De mörka söta körsbären finns där, som i alla andra amaroneviner, även den lätta örtiga touchen. Russin och russinsötma saknar det här vinet helt och hållet. Det finns inte så mycket annan torkad frukt heller, möjligen lite katrinplommon. Här finns fler mörka bär som björnbär och blåbär. Vinets friskhet hänger ihop med en fina syra. Tanniner finns det, men de är hur mjuka och lena som helst, med andra ord ett perfekt "fotbollsvin". Detta förstärks också av en lång och njutbar eftersmak och där får vi den där karaktäristiska lilla bitterheten som finns i riktigt mörk choklad.

Betyg 4+

Vi fick hem våra flaskor vid en privatimport och betalade då runt 350 kr. På SB ligger priset på 550 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller och då den anses som en mycket bättre årgång än 2008 känns det ganska självklart att fylla på källaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar