tisdag 10 december 2013

Sven, pizza och två italienare

I torsdagskväll drog ovädret Sven in med full kraft över det Halländska kustlandskapet. Kl 23 gick strömmen och först på söndag em vid tretiden hade vi åter ström. Det mest frustrerande var nog att det kändes så onödigt. Fortum som äger elnätet med ledningar och annat har på ett så nonchalant negligerat sju av sina kunder. För dryga året grävde dom ner ledningar i området, men man lämnade en stump om ca 200 m av ÖlmanäsRingväg (väg 903 och 904) utan åtgärd. Så här satt vi sju fastigheter utan ström i nästan tre dygn och kunde se andra grannar 100 m längre bort ha både ljus och värme.

På fredagen hade vi runt 17 grader inomhus. Fram med stearinljus. Dunvästar och fleecetröjor åkte också fram.
Middagsmaten fick bli pizza från en av byns pizzerior. Vi drack till detta italienskt så klart. Inom parentes sagt så kan det bli hur mycket oväder som helst, men vin lider vi inte brist på.
Först ut var en Dolcetto. Den kom i novembersläppet. En flaska inhandlades som testobjekt.

2010 Dolcetto di Dogliani Poderi Luigi Einaudi
Den här producenten gör tre olika viner på druvan Dolcetto. Det här är deras Dogliani Superiore "Vigna Tecc", som letat sig till Systembolagets hyllor. Producenten håller till i Dogliani någon mil öster om Cuneo.
Druvan är till 100% Dolcetto. Vinstockarna är planterade mellan 1937 och 1984. Till den här dolcetton har man använt de äldsta.
Vinet har fått jäsa  på rostfria ståltankar, för att sedermera få en uppfostran på lite större ekfat i ett år, innan det slutligen buteljerats. Två månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.

Färgen är mörkt rubinröd med lite violetta stråk.


Vi möts av en fruktig doft, där de mörka körsbären och de nyplockade skogshallonen tränger sig längst fram. En ton av violer ligger som en fond i bakgrunden. Lite örter gör doften riktigt trevlig.
I gommen får vi ett slankt och stramt vin. Frukten drar mer mot röda bär än vad vi kände i doften. Gott om örter och mineraler i mellanpartiet. Avslutningen är medellång och där får frukten sällskap av mandlar, jordiga mineraler och lite härlig lakrits.

Ett bra matvin, som Dolcetto så ofta är. Enkelt, okomplicerat och drickvänligt. Visst vi har smakat bättre, men det är trevligt, hyggligt gott och gör sitt jobb. Vi kan gott och väl tänka oss att köpa det igen.

Priset på SB är 129 kr.

Betyg 3+

Vin nr två den här kvällen blev ett vin från Sardinien.

2010 Montessu, Isola dei Nuraghi.
Producent är Agricola Punica, som startades 2002. Ett samarbetsprojekt mellan Sassicaia och det lokala kooperativet Cantina Santadi.
 Det är Sassicaias förre vinmakare Giacomo Tachis idé att här på Sardinien utveckla viner på en bas av carignano, det lokala namnet på den sydfranska druvan carignane. Tachis anser att förhållandena här är sådana att carignano med kompetent vinifiering kan ge viner som kan mäta sig med all världens cabernet- och merlot-viner. Vi får se om detta stämmer.

Montessu är gjort på 60% Carignan och 10 % vardera av druvorna Cabernet Franc, Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon.
Musten fermenterades med skalkontakt i en temperatur på 25 till 30°C. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras sedan på använda franska ekfat i 15 månader.Det doftar av mörka bär, örter och en lätt blommighet, som drar åt violhållet. Vi dricker var sitt glas på fredagen och har med oss resten till goda vänner på lördagen. Doften har samma inslag av mörk frukt, örter och viol, men är påtagligt kraftigare dag två.

I munnen är den mörka frukten och örterna än mer påtagliga. Stor kraft, men även en viss elegans. Riktigt trevlig och då speciellt dag två, då elegansen tillsammans med fler nyanser blir mer uttrycksfull. OK, något riktigt stort vin blir det inte, men små trevligt och mycket pratvänligt. Dag två dricker vi det medan vi lagar mat tillsammans med våra vänner.
Mörk frukt: mörka körsbär, blåbär, svarta vinbär och solmogna björnbär, men det har också smugit sig med lite röda bär i form av hallon. Diverse trevliga örter. Pigg syra. Alerta tanniner som mjuknat en del sedan jag senast drack den här årgången. Medellång eftersmak med lite läder, lakrits och svaga toner av ek.

Betyg 4-

Priset på Systembolaget är 129 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar