torsdag 12 december 2013

Söndag. Dag 3. Ännu ingen ström, men.....

Vi vaknar på söndagsmorgonen med att ha 10 grader i huset. Vi tänder massvis av ljus och så småningom är vi uppe i 12 grader. Burrrrr. Vi kokar vatten på Trangiaköket och kan få lite varmt inombords. Vi läser morgontidningarna med pannlampor.
Dom goda vännerna S och M har bjudit in oss på sopplunch. Trevligt och gott.
Vi är bortbjudna på adventskaffe till J och A kl 14. Precis när vi ska ge oss iväg stannar en vit liten skåpbil med "Infratek" vid elskåpen. Vi hälsar dessa hårt arbetande reparatörer välkomna och när vi återvänder vid 16-tiden lyser lamporna i huset.
Frysen visar på - 12 grader och i vinkällaren är tempen + 8 grader. Vi verkar ha klarat oss bra igenom 65 timmars strömlöshet.

Vi firar det hela med att laga köttfärssås och spagetti. Plockar fram en flaska Pinot Nero med bilden som får mig att tänka på Tove Janssons bok "Vem ska trösta knyttet".

2006 Brigante
Vi drack det här i vintras och då tyckte vi så här.


Gården ligger på Langhekullarna i närheten av byn Neviglie  inte så långt från Barbaresco. Vi befinner oss ca 5 mil sydost om Turin.

Vinet är till 100% gjort på Pinot Nero. Två år på gamla ekfat och ytterligare två år på flaska. Så har vinet fått sin uppfostran.


Det är en frisk doft av röda bär som når oss. Här finns körsbär, hallon och lite smultron. Piffiga örter ge vinet en extra dimension. En fin blommighet i form av violer och rosor ligger som en fond i bakgrunden. Vi kan, efter att vinet fått en bra stund i våra glas, känna lite lätta toner av ek.
Doften är tydlig utan att vara stor och svulstig, snarare försiktig och servil.
Det är när vi dricker vinet som dess förtjänster blir tydliga. Det är gott som bara den. Godare än vad jag minns från förra gången.
Vi känner smaker av syrliga körsbär, hallon, jordgubbar och kanske aningens lingon. De finmalda örterna/kryddorna ger vinet lite sting. På slutet finns där en svag touch av sötlakrits. Bra och pigg syra. Mjuka lena tanniner.
Vinet var ett gott komplement till vår enkla pastarätt, men kanske ännu godare på egen hand lite senare på kvällen.
Ett riktigt gott vin. Inte så komplicerat utan mer rakt på sak.
Vi sätter upp vinet på listan över viner som ska beställas nästa gång vi får vägarna förbi Köpenhamn.

Betyg 4

Vinet är köpt av den dansk/italienske vinhandlaren Carlo Merolli för 124 MUK dvs lika mycket oavsett svenska, danska eller norska kronor, som du betalar med.
Detta tycker jag har fyndkaraktär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar