torsdag 19 december 2013

Bosman

Jag fick för några veckor sedan en förfrågan från Pretto PR om jag var intresserad av ett varuprov. I det här fallet var det ett vin från Sydafrika med en Syrah/Mourvèdre-blandning och från en producent som verkade ha en Fair Trade certifiering. Så jag tackade ja och i förra veckan hämtade jag ut flaskan på vårt lokala utlämningsställe av paket.

Bosman
I över 300 år har familjen Bosman hållit på med vinproduktion. 1956-2007 gjorde man inga egna viner. Istället koncentrerade man sitt arbete på plantskolan i Lelienfonten, men 2007 drog man igång vineriet igen.
Fast nu gjorde man det i en liten annorlunda ägarkonstellation. Ägarskapet består till 70 procent av Bosman Family Trust och 30 procent av Adama Apollo Workers Trust, som består av 260 arbetare. Vinmakare är Corlea Fourie. Sedan 2009 är dom certifierade som "Fair Trade".
Den vetgirige hittar mer på deras hemsida.

2012 Bosman Adama
Druvblandningen är 80% Shiraz och 20% Mourvèdre.
Druvorna till detta vin kommer från De Rust Estate, som ligger mellan Wellington och den lilla staden Hermon. Vi befinner oss i distriktet Paarl nordost om Kapstaden.
Jäsning har skett på ståltankar. Vinet har sedan fått två månader på ekfat (300 l). Hälften franska och hälften amerikanska.


I doften känner vi mörka bär såsom björnbär och körsbär. Det finns också en del trevliga örter/kryddor, lite läder och aningens fat.I munnen återkommer de mörka bären nu i följe med en del blåa plommon. Örterna lämnar påtagliga spår. Vinet känns hyggligt moget och drickklart. Syran skänker vinet en viss friskhet. Tanniner finns det en hel del av. Dom uppför sig riktigt belevat och kanterna är rejält avrundade, ja nästan så att vinet upplevs mjukt.I den medellånga eftersmaken smyger det sig fram en hel del lakrits, aningens choklad och en viss pepprighet.Det är först alldeles i slutet som vi anar oss till en liten, liten bränd ton. Inte särskilt störande, mer som ett pikant inslag.
Vi sammanfattar det här som ett riktigt hyggligt vardagsvin.Fairtrademärkningen sätter vi på pluskontot.
Betyg 3+
På systembolaget kostar vinet 119 kr och har varunumret 12768.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar