fredag 27 december 2013

Julaftonens port

Lite portvin på julaftonskvällen till osten är något av en tradition i Vintankarhemmet. Hustrun har med åren blivit allt mindre intresserad av portvin. Hon föredrar amarone. Mer om detta imorgon I år tillbringar brodern med hustru julen på Västkusten, så då får jag sällskap. Vi har i år plockat upp en Vintage Port från år 1980. En årgång som har betraktats som medioker, men som håller på att omvärderas.
Det är varje gång lika spännande och nervöst att öppna en flaska med dryga 30 år på nacken. Hur ska korken bete sig? Den här gången beter sig korken nästan exemplariskt. Jag drar en lättnadens suck.

1980 DOW´S Vintage Port
Det här portvinshusets historia går tillbaka till 1798, då Bruno da Silva, en portugisisk handelsman från Oporto slog sig ner i London och importerade vin från sitt gamla hemland. Gifte sig sedermera med en engelska. Hela historien hittar du här.
Druvorna till den här porten kommer från vingårdarna Quinta do Bomfim och Quinta de Senhora da Ribeira. Touriga Franca och Touriga Nacional ingår med stora andelar. Vinet har fått 18 månader på ekfat och hälls på flaska utan någon filtrering.

Jag dekanterar vinet noga när jag häller över det på karaff. Den sista slatten får rinna genom ett Melittafilter och får bli "Dekantörens" egna smakprov.

Färgen är glimrande rubinröd med lite brunlila stråk mot glaskanten.

Doften vi möts av stor och kraftfull med en liten alkoholaktig ton. Inte så där otrevligt stickig, snarare med en  mjuk och frisk nyans. Att det här är portvin går inte att ta miste på. Här finns mörka körsbär, björnbär, blåa plommon och aningens nyponte. En distinkt örtig ton tillsammans med lite läder kan vi också känna.
Och visst finns där en litet sötaktigt inslag.
Mycket trevligt.
I gommen får vi ett komplext, hyggligt elegant och ordentlig utvecklat portvin. Vad som slår oss är den friskhet som det här vinet andas.Sötman finns där, men i mindre omfattning än i andra portviner vi smakat. Vi bockar av de mosade mörka körsbären, mogna björnbär, plommon, svarta vinbär och torkad frukt. Eftersmaken är riktigt lång. Vi hittar lite kanel, en hel del örter, aningens mineraler, choklad, nötter och massor av torkad frukt med romrussin i spetsen. I avslutning finns en läcker liten pepprighet. Lite eldigt men på ett trevligt sätt. Balansen mellan de olika smakerna är så väl avvägd. Inget annat än ett enastående portvin.
 Betyg 5-

Jag köpte det här portvinet på SB 1993. Det kostade då 176 kr. Idag känns det här som ett riktigt bra köp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar