onsdag 1 oktober 2014

Campo del Titari. En amarone från Brunelli.

Det var ett par veckor sedan vi drack en amarone. I helgen blev suget för stort, vilket måste åtgärdas.
Vi valde en amarone från producenten Brunelli, som vi besökte i somras. Jag har skrivit om besöket och vinerna vi fick smaka på Amaroneguiden.
Vi plockar upp en flaska från årgång 2009 av deras toppamarone. Jag säger bara det "Oj,oj,oj. Vilket vin"
2009 Campo Del Titari
Den är gjord på Corvina och Corvinone 75%, Rondinella 15% och Sangiovese 10%. Druvorna har torkats i ca fyra månader. Jäsningen har ägt rum i 40 dagar i låg temperatur. Vinet får sedan ligga till sig i 36 månader på nya barriquer av ek från Allier. Ytterligare ett år på flaska, så är den här amaronen redo för marknaden

Vi häller över vinet på karaff två timmar innan vi ska njuta av det och låter det stå lite svalt.

Redan vid upphällningen möter vi den magiska amaronedoften. Kanske inte så stor, men ändå så typisk. När vi två timmar senare häller upp vinet i glasen möts vi av en kraftfull doft av mörka körsbär, hallon/björnbär, lite kryddor och aningens vanilj.
Den typiska torkade frukten då? Jo den finns där, men inte mer än att vi precis kan ana den, men helt befriad från russin. Läckert och triggande.

I munnen känns vinet väldigt ungt, trots sina fem år. Det här är en amarone med lite mer muskler, lite kraftfullare och aningens stramare än vad många andra amaroneviner upplevs. Här finns lite tydligare tanniner, men som ändå är mjuka och behagliga.

Vi känner smaken av söta mörka körsbär, solmogna björnbär, en del örter och lite lätta mineraler. Syran som finns ger vinet en härlig friskhet.
Eftersmaken är gigantisk med lite torkad frukt( ej russin), aningens kaffe och vanilj samt ett avslut av högklassig choklad, som lämnar en liten, liten bitterhet.
Det här är inte bara gott. Det är godare än gott. Vi blir nästan saliga vid varje liten sipp. Trots denna eufori så tror vi att det kan utvecklas ytterligare.

Titari klättrar upp och lägger sig på topp fem av de bästa amarone vi druckit. Här finns förutsättningar att om ett år eller två bli nummer ett!!

Betyg 5

Vi betalade 44 euro + frakt och svensk alkoholskatt.

Vi avslutar med en dikt signerad Luigi BrunelliInga kommentarer:

Skicka en kommentar