fredag 3 oktober 2014

Mandolás Furmint Dry Tokaji

Ungerska viner är det inte så ofta vi på Vintankar dricker. Jag skrev för ett par veckor sedan om det söta vinet Tokaji Aszu, men ett torrt vitt vin från Ungern var det länge sedan vi drack. Med tanke på hur kvällens vin smakade frågar vi oss varför?
Geografiskt befinner vi oss i det nordöstra hörnet av Ungern på gränsen till Slovakien.
1993 investerade Bodegas Vega Sicilia och köpte egendomen Oremus i Tokaj.
2012 Mandolás Furmint Dry
Vinet är gjort på druvan Furmint till 100%. Vinet har fått ligga till sig i sex månader på ungerska ekfat innan det buteljerats.

Doften är inte stor och svulstig utan mer försiktig och servil.Vi hittar en finstämd ton av gul frukt (äpplen, aprikoser, päron), vita blommor och en regnvåt grusgång. En svag ekton cirkulerar i bakgrunden


 Torr, mycket frisk, nyanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av äpplen, smör, päron och mineral.

I munnen får vi ett hyfsat torrt och friskt vin med tydliga inslag av solmogen frukt i form av gula äpplen, lite päron, persikor och lyktfrukter. Det finns ett tydligt floralt inslag som drar åt vita blommor. I eftersmaken finns en liten sälta, någon örtighet och steniga mineraler.
En bra syra som skänker vinet en behagfull friskhet sätter vi på pluskontot.
Eftersmaken är av medellång karaktär och alldeles i svansen dyker en ton av akaciahonung upp.

Det här var en trevlig bekantskap, som vi gärna dricker igen.

Betyg 3+

Vinet är köpt på "Bolaget" för 129 kr. Det verkar slutrapporterat samtidigt ser det ut som årgång 2011 finns i Beställningssortimentet för 149 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar