fredag 17 oktober 2014

19 Glas. Vinbar i Gamla Stan.

Vi bodde på Sven Vintappares hotell i Gamla Stan. Det är runt 20 m till vår favorit bland vinbarer i Stockholm. 19 Glas.
Vi hade lite tid på oss innan vi skulle promenera till "Skatteskrapan", så det fick bli ett glas vin på 19 Glas. Vi beställde som alltid två olika.

Det första vinet är något som helt passerat Vintankars radar. Ett vin gjort på Lidingö med importerade druvor!

2011 8.90 San/Mal
Vi har ett vin gjort på druvorna Sangiovese 78%, Malvasia Nera 18% och en liten slatt om 4% Cabernet Sauvignon. Druvorna är plockade den 22/9 2011 nere i Toscana. Druvorna har sedan fraktats till Sverige där vinet har tillverkats. Vill du ha hela historien, så klickar du på vidstående länk till Högberga Vinfabrik.
Just det här vinet har jäst på ståltankar, därefter har vinet fått ligga till sig i 12 månader på franska och amerikanska ekfat. Det får sedan runt sex månader på flaska innan det börjar säljas. Buteljering ägde rum 2 mars och 26 maj 2013. Ja, allt detta framgår av etiketten.

Ett ganska mjukt och runt vin med smak av mogna körsbär, lite kryddor, en del kakao och aningens lakrits i eftersmaken. Bra syra. Tanninerna känns helt avrundade och mycket behagliga. Vi känner tydliga ekinfluenser med lite vanilj här och var.
Vi blir nyfikna på det här vinet och skulle gärna vilja testa en flaska i lugn och ro. Vinet finns i "Bolagets" beställningssortiment, men kan bara beställas  i kolli om 12 flaskor. Det känns som väl många flaskor bara för att stilla vår nyfikenhet. Priset per flaska ligger på 200 kr.Det andra glaset var även det från 2011, dock från en annan kontinent. Ett vin gjort på enbart Cabernet Sauvignon, ja nästan, för det finns en slatt Malbec (3,5%) i vinet. Det här är ett vin från den den gamle rockaren Charles Smith. Vintankar har lyckats med att undvika hans viner trots alla lovord som strötts över dom. Verksamheten är förlagd till Walla Walla i delstaten Washington i det nordvästra USA.
Ett trevligt vin med många typiska drag av Cabernet S. Gott, javisst, men samtidigt inget som får oss att jubla eller som sticker ut på något anmärkningsvärt sett. Vi dricker det gärna igen, men inget vi ställer oss i kön för att köpa.
Det doftar av mörka bär, svarta vinbär och plommon i första hand. Här finns lite blyertspenna, en del örter och aningens vanilj.
I munnen är det rejält med mörka bär. Främst är det svarta vinbär som dominerar till en början, men efterhand tillkommer mörka skogsbär och plommon. Här finns en del örter och tydliga inslag av fat.

I beställningssortimentet hos "Bolaget" kostar detta 159 kr. Ett ytterst rimligt pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar