söndag 26 oktober 2014

Don Tommaso en Chianti Classico

Det finns fortfarande en del skördearbeten att göra. Svartrötter, rotselleri och jordärtskockor växer alltid till sig på senhösten, men den här helgen ska vi lägga ner en del i potatiskällaren.
Förra helgen drack vi en Chianti som vi verkligen gillade.

2008 Don Tommaso
Ett vin från producenten Principe Corsini.Dom förfogar över två egendomar i Toscana, dels Villa Le Corti i hjärtat av Chianti Classico, dels Marsiliana i kustnära Maremma. Villa Le Corti omfattar 256 hektar. 49 hektar är vingårdar och 73 hektar består av olivodlingar.
Don Tommaso kommer från vingårdsläget San Casciano val di Pesa, någon mil söder om Florens.
Vinet är gjort på Sangiovese 80% och Merlot 20%. Det har fått tillbringa 15 månader på barriquer av fransk ek, där 70% varit nya. Ytterligare 8 månader på flaska och vinet är moget för marknaden.

En trevlig Chianti, där det doftar av mörka bär, lite läder, piptobak och fuktig jord samt en hel del kryddor. Faten finns där, men oss stör dom inte. Det är inte den stora utåtagerande doften, istället är den mer försiktig men ändå tydlig.

I munnen lever vinet ut desto mer. Här finns kraft, men också elegans. Vi faller för den här chiantin, en version gjord i en lite modernare stil.
Det första i smakväg vi noterar är en korg med mörka bär, där körsbär och björnbär dominerar. Det finns också en lite ljusare ton i form av tranbär och röda vinbär, med en subtil syrlighet. Några nävar mixade kryddor: svart peppar, lavendel, kardemumma? Tanninerna finns där och överraskar oss med sin mjukhet, vilket gör vinet mycket drickvänligt idag. Tydliga spår från lagringen på ekfat noterar vi i framför allt eftersmaken, där vanilj, kakao och lite rostat kaffe gör sina röster hörda. Den mörka frukten som fått en nätt liten sötma i eftersmaken parerar eken på ett förtjänstfullt sätt

Det här gott. Det här är lättdrucket. Det är också matvänligt och går bra ihop med många av höstens grytor.

Betyg 4

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 249 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar