måndag 27 oktober 2014

Skaldjur och Champagne.

Här och var har det skrivits om att det var Champagnens dag i fredags. Vintankar behöver inte ha en särskild dag för att dricka champagne, men det slumpade sig ändå så att i fredags smällde vi av en kork.

Fiskare Bengtsson hade landat några krabbor, ett par humrar samt en laddning krabbklor i Vintankarhemmet sent på onsdagskvällen. Fram med grytor och kastruller, dillkronor ur frysen och så var kokandet av skaldjur igång. Ett gäng krabbklor, två honkrabbor samt två humrar hamnade på bordet i fredags resten i frysen.
Slaktade skaldjur en fredagskväll i Norra Halland


Champagne är den drycken vi uppskattar mest till skaldjur, så det fick bli en udda flaska vi hade i källaren.

Silver Brut Nature, André Clouet
Producenten André Clouet håller till runt Grand Cru-byn Bouzy.
Den här champagnen är gjord på Pinot Noir till 100%. Druvorna kommer från producentens egna odlingar i Bouzy och Ambonnay.
Noterbart är att en del av baschampagnen har legat på begagnade Sauternesfat.

Detta är en Non Vintage dvs en årgångslös champagne.

Från glasen strålar en ljusgul färg och det strömmar kontinuerligt små bubblor upp från botten av glaset.
Doften är försiktig, men har ändå vissa tydliga aromer. Här finns gröna äpplen, citrus och aningens rostat bröd. En lätt ton av snäckskal drar också snabbt förbi vår nos. Efter en stund i glasen och tempen gått upp något tränger sig en liten rökighet fram. Den där tonen som uppstår då stenar slås mot varandra.


I munnen får vi en torr champagne med en frisk och härlig syra. Vi känner smaken av syrliga gröna äpplen, en hel del citrus (främst lime), mariekex och kalkhaltiga mineraler. I eftersmaken kan vi notera lite solmogen gul frukt och en lätt nötighet.

Vi gillar den här, även om vi smakat både mer komplexa och elegantare champagner. Det är en bra vardagschampagne. Den gör sig speciellt bra till mat där skaldjur ingår.

Betyg 4-

Hos Systembolaget får man betala 315 kr. Den verkar finnas lite här och var i landet.
Vi drack för två och ett halvt år sedan André Clouets standardchampagne Grand Réserve (269 kr). Vad vi tyckte om den hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar