söndag 12 oktober 2014

Monte Carbonare från systrarna Suavia

Till fisksoppan vi hade härom dagen drack vi en Soave.

2012 Monte Carbonare
Producenten Suavia har sin verksamhet i de västra delarna av Soave, några mil öster om Verona. Det är dom tre systrarna Meri, Valentina och Alessandra som driver företaget.
Vi drack 2011:an tidigt i våras och då tyckte vi så här. Nu är det ny årgång, men också en radikalt ändrad flaska, men inte innehållet.
http://www.clubamarone.se/wp-content/uploads/2014/05/suavia_sisters.jpg
Bilden är kopierad från Clubamarones hemsida

Det här är ett vin gjort på druvan Garganega till 100 %. Druvorna har fått jäsa på stålfat. Vinet har sedan fått runt 15 månaders uppfostran på stålfat innan det buteljerats. Slutligen tre månaders vila i buteljen innan det är moget för marknaden.
Det görs ca 30 000 flaskor av den här Soaven.

Färgen har en blekgul ton med lite ljusgröna stråk här och var.
Vi gillar den här Soaven. Det finns en skön renhet och friskhet över det här vinet som imponerar på oss. På något sätt ett urtypiskt Soavevin, möjligen kan mineral/skiffertonerna föra tankarna åt rieslinghållet.

Doften känner vi igen från årgång 2011. En finstämd citrusblandning, gula stenfrukter, lite toner av skiffer och en svag blommighet i bakgrunden.


Smaken är lite mer komplex med fina äpplesyror och en god citruskompott, som startar upp smakintrycken. Efterhand tillkommer, päron, persika och finmalda kryddor. I avslutet blir mineralerna tydliga och visar därmed att druvorna vuxit i en vulkanrik jord. Lite mera gula sten frukter, lätta vita blommor och en servil ton av honung. Ja, allt detta smyger sig fram i avslutet.
Vi gör tummen upp.


Betyg 4


Vinet finns på "Bolaget" till priset av 200 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar