onsdag 15 oktober 2014

Heaven 23 vs Himlen

Vintankarparet besökte för dryga veckan sedan Heaven 23. Ni vet den där krogen på översta våningen i Gothia Towers alldeles intill Liseberg. En bra restaurang, där deras Räkmacka blivit smått legendarisk.
Nu bar det sig inte bättre än att ett par dagar senare var vi i Stockholm för att se "Evita" med våra vänner M och G. Äta skulle vi göra på Himlen, restaurangen som ligger högst upp i gamla "Skatteskrapan".
Ett sammanträffande som det bara måste bloggas om.

Heaven 23
Vi var inte sugna på någon räkmacka, då vi dagen innan ätit egentillredda skaldjur. Något inte alltför kraftigt var våra önskemål. Vår servitör föreslog "Ankkorv", vilket visade sig vara ett alldeles utmärkt förslag.
Ankkorv, jordärtskockspuré, grillad brysselkål och sidfläsk. Riktigt förbaskat gott. Precis lagom mycket för oss.
Vi beställde två glas vin. Två olika. Det fanns en hel del att välja på. Det gamla vanliga så klart: ripasso, zinfandel, pinot noir etc.
Det fanns också lite mer spännande saker på glas bla en riktigt trevlig Malbec samt två röda från Österrike (Burgenland).
Det var Österrike som vann den kampen.

2011 Zweigelt, Weingut Umathum.
Ett biodynamiskt odlat vin.
Det är gjort på druvan Zweigelt till 100%. Vinstockarna har en ålder på 16-37 år. Jäsning på ståltankar. Vinet får ligga till sig i ca ett år på stora, gamla Österrikiska ekfat.
Färgen är tät och mörk.
Doften har tydliga drag av mörk frukt och köttsaft med en lätt kryddning.
I munnen är det den mörka frukten, de järnhaltiga mineralerna och den lätta tonen av svart peppar vi främst känner och uppskattar. Tanninerna spelar ut sitt register, dock på ett belevat sätt. Till maten känns vinet nästan lite mjukt. Det här var gott och vi dricker det gärna igen.
Betyg 4-
Systembolaget vill ha 169 kr. Vinet finns i beställningssortimentet.


2011 Sankt Laurent, Weingut Rosi Schuster
En liten producent med 9 ha odlad mark. Företaget grundades 1979 och då var det främst Blaufränkish man odlade. Successivt har dom köpt lite vingårdar, så att idag är det Sankt Laurent som utgör den dominerande druvan.Odlingen sker efter ekologiska principer, utan att vara certifierade.
Druvorna jäser tillsammans med skalen i ca 3 veckor på stora ekfat.
Färgen är rätt så mörk, men inte alls lika tät och mörk som den hos Zweigelt.
Här är det röda bär som dominerar doften.
I munnen är vinet omedelbart tämligen stramt. Ordentligt med tanniner som biter, men till maten blir tanninerna ordentligt nertonade. Friska, svala, röda bär är det första vi noterar, tillsammans med en ganska frisk syra. En lätt kryddighet ger vinet en charmig karaktär. Ett lite tuffare vin. Hustrun föredrar Zweigelt. Själv är jag tämligen indifferent. Jag tycker Sankt Laurent har en speciell charm.
Betyg 3+
Vinet finns hos "Bolaget" i beställningssortimentet och kostar överkomliga 149 kr.

Jag vill ge en speciell eloge till Heaven 23 att ha dessa lite ovanligare viner på glas. Det ger ju många chansen att prova något nytt.


Restaurang Himlen
Överst i Skatteskrapan huserar den här restaurangen.
Regnigt och disigt, men utsikten är inget att klaga på.

Jag åt en råraka med löjrom och lite picklad rödlök. Dom hade verkligen inte snålat med löjromen. Rårakan var ytterst delikat. Dom andra åt kungskrabba resp sniglar. Alla var nöjda med maten.
Champagne medans vi valde mat och vi fortsatte med detta till förrätterna.
Champagnen är gjord på nästan lika stora delat pinot noir och chardonnay. Det finns också runt 20% pinot meunier.
I doften lite citrus, gröna äpplen och mariekex.
Smaken är torr och frisk med en trevlig fruktighet. Vi hittar äpplen, lite citrus, aningens exotiska frukten men också en del gula stenfrukter. I avslutet en liten bitter nyans av blodgrape och mineraler.
Gott!!
Betyg 4
Tre av oss åt ankbröst och ankkorv. Den senare förgylld med lite anklever. Hur gott som helst. Hustrun åt en grissida med bl a kantareller och selleripuré. Hon var mycket nöjd med detta.

2008 Finca Villacreces
Ett vin från norra Spanien från distriktet Ribera del Duero. Druvorna är 95% Tempranillo och 5% Cabernet Sauvignon, som vuxit på den 60 ha stora vingården Quintanilla de Onésimo i Valladolid. Alldeles i närheten ligger den berömda vingården Vega Sicilia.
Vinet har legat till sig i 16 månader på franska ekfat.

Färgen har en mörkröd nyans med en del violetta stråk.
Doften präglas av mörka bär (blåbär/björnbär) och en hel del rostade fat.
I munnen återkommer de mörka bären, men nu i sällskap med lite fräscha kryddor, lätta kalkstensmineraler och aningens lakrits. Hyggligt lång eftersmak med lite kakao, kaffe och aningens kola. Hela tiden finns de mörka bären med oss.
Det dricks inte så mycket Tempranillo hos Vintankar, men efter denna flaskan undrar man ju varför.
Betyg 4

Vi bodde på Sven Vintappares hotell i Gamla Stan. Ett litet hotell med charmiga rum. Gårdagens regn hade nu övergått till ett soldis. En underbar promenad till Centralen fick avsluta Stockholmsäventyret den här gången.

7 kommentarer:

  1. Well, vilken himmel var bäst? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Egentligen inte så lätt att svara på.
      Vi åt ju enkelt på Heaven 23 medan på Himlen var det mer åt "fine dining" hållet.
      Två restauranger som båda levererade på ett bra sätt. Jag kan rekommendera bägge.

      Radera
  2. Smått ironiskt att jag som Fjollträskare blott varit på Heaven 23 och INTE på Himlen! Vad det blev på Heaven 23? Räkmackan såklart! ;-)

    SvaraRadera
  3. Nu har du snabbläst.
    Vi hade käkat skaldjur kvällen innan och valde ankkorv, som du ser i ingressen.
    Annars är ju Räkmackan legendarisk!
    Himlen är absolut värt ett besök!!

    SvaraRadera
  4. Au contraire, du har snabbläst! ;-) Jag tog räckmackan när jag var på Heaven 23 och den var superläcker!

    SvaraRadera
  5. Tänk vad lätt det är att tro att andra slarvat och man själv är felfri.
    Total pudel. Läser din första kommentar igen och nu förstår jag inte mln egna.
    Ber om ursäkt Ulf!!!
    Hoppas räckmackan var god!

    SvaraRadera
  6. ;-)

    SOM den var god! Och drinkarna.

    SvaraRadera