onsdag 22 oktober 2014

2010 La Source, Saint Jean du Barroux

Höstrusket har infunnit sig. Häftiga regn. Vindarna viner runt husknutarna. Vår nyinstallerade braskamin kommer verkligen till användning. Gott är det också att plocka fram röda viner som värmer inombords. Kvällens vin drack jag för ett år sedan. Överlag ett positivt intryck, men med någon liten invändning. Dessa är numera utraderade och det är bara att buga sig för ett bra vin, som är ytterst rimligt prissatt. Vi träffade vinmakaren Philippe Gimel i våras vid en provning i Ängelholm. Vi provade då igenom alla hans viner och du kan läsa om det äventyret här. Ekologisk odling och certifiering. Den bästa bilden av denne entusiastiske vinmakare får du av Bloggaren Finare Vinare. Ett långt inlägg, men mycket läsvärt.

2010 La Source är gjort på druvorna Grenache 70%, Carignan 25% och Cinbsault 5%.
Ett vin som är tänkt att vara mindre koncentrerat  tanninrikt än hans övriga viner och därför väljs också de största druvorna till detta vin. Syrah ingår inte heller i La Source. Det här är hans vin för vardagsbruk.

En härlig doft av mörka bär och örter. Lite skogshallon har också smugit sig in.
Doften känns mer utvecklad idag än för ett år sedan.
I munnen får vi ett trevligt vin, som lämpar sig alldeles utmärkt till diverse svensk husmanskost. Det här är instegsvinet eller vardagsvinet som Philippe själv uttrycker det. Inte lika komplext och elegant som hans övriga viner. Detta till trots har det sin egna charm. Vi gillar den mörka okomplicerade mörka frukten, de finmalda örterna och den pigga syran. Tanniner finns det, men bjuder bara ett behagligt motstånd, så att det inte blir mesigt. En bra och medellång eftersmak med lakrits och en nätt mörk chokladbit.

Betyg 4

Vinet finns i beställningssortimentet med varunr 71067 och kostar 151 kr. Ett mycket bra pris för ett så här bra vin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar