söndag 19 oktober 2014

Qunitarellis Superiore årgång 2005

Vintankar har en förkärlek att kombinera fotboll och vin från Valpolicella. I söndags spelade Sverige mot Lichtenstein, en fotbollsmatch där de svenske bara skulle vinna. Så blev det också, men våra förväntningar på underhållande fotboll var låga. Dessa infriades minsann.
Det gäller då att plocka fram ett vin där förväntningarna är desto högre. Det fick bli en Superiore av mästaren själv: Giuseppe Quintarelli. Nu i version 2005. Det är tre år sedan jag senast drack en Superiore från Quintarelli. Det var då årgång 2000.

Druvblandningen är 55% Corvina och Corvinone, 30 % Rondinella och 15% en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese.  Druvorna har vuxit på vinstockar som i genomsnitt har en ålder av 30 år.
Geografiskt befinner vi oss i Cerè i Negrardalens östsida.
En del av druvorna (de sent skördade) vinifieras omedelbart, en del druvor torkas och vinifieras som på amaroenevis. Sedan blandas dessa och får ligga på stora fat av slovonsk ek i fem till sju år.

Det här är ett formidabelt vin. Enormt kraftfull, komplext och med en elegans av sällan skådat slag.
Vi dricker vinet över två dagar och kan inte notera den minsta förändring dag två gentemot hur det smakade dag ett.

Doften är stor och omfamnande. Hustruns omedelbara kommentar är att detta måste vara en amarone. Fel men ändå väldigt rätt. Här finns så mycket doft och smak som tyder på amarone. Inte så konstigt då druvkomben är den samma samt delvis har det använts torkade druvor.
Söta, mörka körsbär, torkad frukt, blåa plommon och lite lätta örter är det som vår noterar först av allt.

I gommen är det en explosion av smaker. Mörka mogna plommon, söta mörka körsbär, diverse torkad frukt, lite örter och en del kakao. En fruktsötma som tilltalar oss och detta i samklang med lite tanniner som bjuder på ett elegant motstånd. Visst finns det lite spår av den långa fatlagringen, men det mesta av faten har integrerats med den mörka frukten. Det finns en syra som ger vinet såväl spänst som friskhet. En eftersmak som är såå lååång och komplex.

Ni förstår själva av texten att detta är en smakupplevelse utöver det vanliga. Och då tror vi att vinet kan utvecklas ytterligare. Vi har ett par flaskor kvar som det ska bli spännande att följa.

Vi betalade 44 euro, då vi privatimorterade det. På "Bolaget" kostar den 536 kr.

Betyg 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar