Vinet är gjort på Corvina och Corvinone 75%, Rondinella 15% och Sangiovese 10%. Druvorna har torkats i ca fyra månader. Jäsningen har ägt rum i 40 dagar i låg temperatur. Vinet får sedan ligga till sig i 36 månader på nya barriquer av ek från Allier. Ytterligare ett år på flaska, så är den här amaronen redo för marknaden.
En härlig amaronedoft möter oss omgående. Kraft och elegans. Här finns mörka bär, kryddor och aningens torkad frukt, inga russin med fikon och dadlar.
I gommen är det även här kraft och elegans, med de typiska amaroneattributen mörka körsbär, örter, torkad frukt, kakao, kaffe och unset vanilj.
Eftersmaken är gigantisk med sina söta mörka körsbär, den lilla bitterheten från den mörka chokladbiten och nyanserna av torkad frukt.
Det här är bland det bästa i amaroneväg, ja i vinväg när Vintankar får säga sitt.
Vad som gör Titari så speciell är också att det finns en distinkt syra och tydliga tanniner. Visserligen är de senare mjuka och behagliga, men tillsammans med syran blir det en friskhet och ett litet motstånd som höjer vinet flera nivåer.
Betyg 5
Jag betalade 44 euro på plats, sedan tillkom frakt och svensk alkoholskatt på ca 50 kr. På "Bolaget" kostar den 764 kr.
Jag har nyss fått hem mina 2010:or. Senare i höst ska vi testa den första av dom.
Av franska viner är Las Flors en av mina favoriter. Den första årgången jag drack var 2006. Det har sedan fortsatt med 2007, 2008, 2009 och 2010. Alltid har det levererat en underbar smakupplevelse. Likadant den här gången. Den står inte långt efter Brunellis Titari.
Vi har ett vin från Languedoc med en druvmix som varierar lite från år till år, men det rör sig om proportionerna 40% vardera Grenache och Syrah och 20% Mourvèdre.
Doften är ett kraftfull med massor av mörka bär, örter, anis, kakao och lite vilda blommor.
I munnen får vi ett vin med mycket kraft, men också elegans och stor komplexitet. Det har gått tre år sedan vi senast drack en 2009:a och ikväll känns begynnande mognadstoner. Den mörka frukten är det första som möter oss. Här finns körsbär, björnbär, vilda hallon och lite plommon. Ett knippe sydfranska örter kommer strax därpå följt av kakao, kaffe, lakrits och i avslutet en tesked muscovadosocker. Eftersmaken är riktigt lång. Syran ger fortsatt vinet en bra friskhet. Tanninerna känns numera nästan sammetslena.
Återigen bugar vi oss för den här vinmakaren. Så förbaskat gott!
Betyg 5-
På "Bolaget" finns såväl årgång 2008 som 2009 för dryga 300 kr. Detta är inget annat än ett fyndpris.
Det här var nog kvällens överraskning. Visserligen hade de flesta av oss detta som nr tre, men inte så långt efter de två andra giganterna. Jag har provat och skrivit om det tidigare, men då har det gällt årgångarna 2005, 2006 och 2007. 2009:an är nog den version jag gillar allra mest.
Vinet lagras 36 månader i stora slavonska ekfat. Efter det lagras vinet ytterligare 12 månader i flaska.
Vinet känns drickmoget redan idag. Det är en lite ljusare ton i doften än hos de två föregående vinerna.
Vi hittar hallon, jordgubbar, körsbär och så en del röda vinbär. Lite läder, komposthög och kryddor kan vi också notera. Doften är inte lika kraftig och utåtagerande som hos dom två andra vinerna. Tydlig och trevlig.
I munnen är det till en början de röda bären som har kommandot, men ju längre tid i glasen så dyker även lite mörkare toner upp typ björnbär. Distinkt syra och tydliga, men väluppfostrade tanniner ger vinet ett viss stramhet, som matchar maten på ett ypperligt sätt. Eftersmaken är lång med lakrits, örter och tobak som tillkommande inslag.
Det är nog den bästa Campogiovanni vi druckit.
Betyg 4(+)
På "Bolaget" kostar den här 351 kr och det är årgång 2010. Just årgång 2010 är det många som framhäver som en av de bättre på 2000-talet, då det gäller Brunelloviner. Vi tänker skaffa oss den också!
Hej,
SvaraRaderaJag har följt din blogg i ett år och vill bara tala om att jag uppskattar den. På söndag tar vi en sväng förbi Brunelli som vi även hade nöjet att besöka i februari.
Joakim
Alltid roligt med feedback och extra kul när den är positiv.
RaderaHälsa till Alberto den mig.
PS Du har säkert noterat hur jag hyllat hans amarone, men även deras enklare viner som Ferve är värda att testas
Hej, jag ska hälsa (om du vill dela med dig ditt förnamn). Ferve har jag inte testat, senast blev det Corte Cariano, Amarone och Amarone Campo Inferi.
SvaraRaderaJC står för Jan-Christer alias jcvintankar.
SvaraRaderaCorte Cariano är en favorit. Amarone Titari är i min smak en av de fem bästa jag druckit.
Deras vita Carianum är också väldigt bra.
Ferve är väldigt enkel och väldigt billig. En favvo till pizzan.
Ha det gött i Valpolicella🍷🍷🍷