onsdag 15 juli 2015

Champagne, riesling och sauvignon blanc

Vi hade några vänner hemma på skaldjurspasta. Det var ett tag sedan vi sågs så vi drog korken ur en roséchampagne för att inleda på ett ståndsmässigt sätt.
Jodå, den här producenten cyklade vi förbi på vår cykelsemester i Champagne. Alldeles i utkanten av Chouilly hittade vi dom.
50% Chardonnay och sedan lika delar Pinot Noir och Pinot Meunier är de druvor som ingår.

Vi möts av en trevlig doft av röda bär (smultron och jordgubbar), men också lite citrus, mariekex och aningens mandelbeskvier


I munnen känner vi smaken av smultron och jordgubbar, men även en del hallon. Den tydliga citrustonen påminner om blodapelsin. I avslutet blir citrusen mer åt blodgrape. En lätt ton av mandlar kan vi ana oss till.
Champagnen har legat ett par år i vår källare, men känns fortfarande både piggt och väldigt friskt.
Det köptes av Franska Vinlistan för 248 kr.

Betyg 4

Till själva pastan dricker vi Riesling i två olika versioner.
Vi provar dom parallellt, vilket är ett mycket trevligt sätt att dricka vin.

2010 Rudesheimer Berg Schlossberg, Leitz.
Schlossberg är Johannes Leitz brantaste vingård med stockar på ca 35 år. Sedan 2011 kallas vinet "Ehrenfels".
Vinet har efter att det jäst färdigt fått vila några månader på jästfällningen innan det buteljerats.


Doften är fruktig med tydliga toner av citrus och en lätt ton av tropiska frukter. Här finns också det där trevliga inslaget av regnvåt grusgång.
I gommen känns det väldigt friskt med en stor och tydlig syra. Citrus, gula äpplen, persika, lite melon och en rejäl omgång mineraler. I avslutet dyker det upp en försiktig nyans av honung och lite örter.
Betyg 4-
Vinet köptes för något år sedan på "Bolaget" för 299 kr.

2012 Dönnhoff Riesling Trocken
En väldigt ungt vin, något stramt och med lite skarpare syror. Vår skaldjurspasta fångade dock upp syrorna på ett riktigt bra sätt. Här finns en del citrus, gröna päron, lite örter och massor av mineraler.

Betyg 4-

156 kr på "Bolaget" kostade den. Nu är den slutsåld

Brorsan plockade i slutet på middagen fram den här. Det är väl så långt ifrån de aromatiska Nya Zeeländska varianterna man kan komma.
2011 Coucheroy 
Ett Bordeauxvin på druvan Sauvignon Blanc. Här har det odlats vin sedan långt tillbaks i tiden. Numer ingår slottet i André Lurtons ägor.
En del av druvorna har fått jäsa på stålfat och en annan del på ekfat. Vinet har fått ett par månader lagring på fat innan det buteljerats, även här en del på stålfat en annan del på ekfat
Doften är fruktig med tydligt inslag av gröna äpplen, citrus och svarta vinbärsblad. Ingen stor aromatistk doft, mer försiktig och servil.
Smaken är torr och frisk, ja nästan krispig. Inslagen från doften återkommer förstärkta med en god portion mineraler. I eftersmaken lite krusbär, vanilj och päron.

Ett hyggligt vin som kostar 124 kr på "Bolaget".

Betyg 3+

2 kommentarer:

 1. Vi tänker övernatta hos goda vänner i Taunusstein på väg hem från Valpolicella, Leitz står på listan att besöka (om jag får med mig fru och ungdomarna), kul att producenten dök upp här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berätta gärna om hur besöket var.
   jcvintankar@gmail.com

   Ha en bra resa!

   Radera