lördag 11 juli 2015

U21 EM och Amarone. Campo dei Gigli 2006.

Det har den senaste tiden varit en del skrivande om vår cykelresa i Champagne, vilket gjorde att det här vinet aldrig blev bloggat i rätt tid. Nu väcker vinet mycket angenäma minnen både vad gäller dryck och fotboll.
Jag har skrivit en artikel om den här producenten på Amaroneguiden, där den intresserade hittar lite fakta om producenten och om deras olika viner. Det här är ju deras prestigeamarone och den har samma druvmix som den "vanliga" amaronen Selezione Antonio Castagnedi dvs 70% Corvina, 20% Rondinella samt 5% av vardera Croatina och Oseleta. Druvorna kommer från över 40 år gamla stockar.
Vi möts av en kraftig amaronedoft med körsbär, björnbär och torkad frukt i centrum men det är en komplex doft så örter, lite tobak och kakao smyger sig fram. Ett riktigt doftvin.
Smaken är packad av diverse läckerheter. Här paras elegans och kraftfullhet till det yttersta. Smakerna smyger sig fram som lager på lager. Först är det de mörka körsbären och den torkade frukten som vi noterar. Efterhand björnbär, blåa plommon och lite finstämda örter. Det finns en lätt frisk syra som tillsammans med de allra mjukaste tanniner skapar det där lilla motståndet, som gör att det här är bara så gott. Lägg därtill en utdragen, komplex eftersmak med torkad frukt (fikon, dadlar, russin), mörk kvalitetschoklad och en liten örtkvist. Den höga alkoholen (16%) är helt integrerad i frukten.
Riktigt gott idag och har många goda år framför sig. Den som har ett par flaskor ska absolut dra korken ur en av flaskorna den närmaste tiden. Det finns en fräschhet som bara den är värd att noteras.

Vi betalade strax under  femhundringen på "Bolaget", då vi köpte vår flaska. Nu verkar den slutsåld.

Betyg 5-

Jag brukar säga att ett glas (ca 15-18 cl) av en sådan här amarone varar en fotbollsmatch, men då får det inte bli förlängning eller straffsparksavgörande. Den sista delen av fotbollsmatchen var en nagelbitare, men med ett lyckligt slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar