fredag 17 juli 2015

Champagne och Soave

Brodern har haft tidig semester och då tog den slut i förra veckan. Kvällen innan avresan mot Västerbottens kustland grillade vi fisk och drack en Soave till det.
Vi började dock kvällen med ett glas champagne.

2007 Blanc de Blancs, Palmer & Co

Ett kooperativ med över 300 medlemmar som tillsammans brukar lite mer än 450 ha vinmarker.
Vid infarten till Reims cyklade vi förbi en av deras anläggningar.

En champagne gjort på endast druvan Chardonnay. Vinet får jäsa  på ståltankar och får sedan fem års vila innan det degorgeras.
Vi möts av en lätt och trevlig doft av gula äpplen, mariekex, aningens citrus och steniga mineraler.
I munnen får vi en frisk och torr champagne. De gula äpplena återkommer, nu tillsammans med en tydligare ton av citrus och kritiga mineraler. Hyfsad lång eftersmak, där kexen mer blir mandelbeskvier samt ett uns tropisk frukt och något stänk honung.
Betyg 4
Priset på "Bolaget" är 314 kr.

2012 La Broia, Roccolo Grassi
Roccolo Grassi är ju mest känd för sin fantastiska Amarone och sin mycket eleganta Superiore. Vi har också en viss förkärlek till deras Recioto.
Dom håller till i de östra delarna och en del av deras egendom ligger i Soave-området.  "La Broia" är ett fyra hektar stort vinfält och har exponering mot sydost. Det ligger 100 meter över havet och här odlas den vita druvan Garganega, som används för att producera deras Soave och deras söta variant gjord på torkade Garganegadruvor, Recioto di Soave.
Vi har tidigare skrivit om årgångarna 2007 och 2009. Nu alltså dags för 2012


En somrig doft sprider sig till vår nos. Den lilla flädertouchen, de mer påtagliga sommarblommorna och så citrusen. I bakgrunden finns också en hint om sommaräpplen.
I munnen är det en frisk, torr och lätt törstsläckande dryck vi får i oss. Citrusen, mineralkänslan och örtigheten är de dominerande dragen. Den behagliga och distinkta syran är grunden till vinets friskhet. I eftersmaken hittar vi någon blommighet, ett uns av tropiska frukter och ännu mera mineraler.

Betyg 4-

Vår flaska är privatimporterad. Vi betalade 10 euro +frakt+ sv alkoholskatt. Det blir strax under 120 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar