lördag 25 juli 2015

Barrua och Barbera

För en tid sedan provade vi två italienare. Här kommer några korta noteringar om dessa.


Barrua 2009.
Ett vin från Sardiniens sydspets från producenten Agricola Punica. Vinet är gjort på druvorna Carignano 85%, Cabernet Sauvignon 10% och Merlot 5%.
Vinet har fått ligga till sig i ca 18 månader på franska ekfat, varav en tredjedel nya.

Doften är lätt kryddig med mörka bär, lite fat, aningens tobak och så en del örter här och var. Trevligt!

I munnen får vi en dryck med mörka bär: körsbär, sv vinbär
och hallon. Några grabbnävar örter/kryddor finns det. Hyggligt lång eftersmak som domineras av den mörka frukten, men även lite sötlakrits. Det finns en alert och tydlig syra. Tanninerna har en liten mjukare framtoning sedan senast, men fortfarande tar de för sig på det där trevliga viset.
Betyg 4

På "Bolaget" är det 2011:an som säljs för 201 kr.


2007 Trevigne, Domenico Clerico
För dryga två år sedan drack jag årgång 2005 av det här vinet, vilket du kan läsa om här. Jag fick också chansen att testa vinet på en provning i Köpenhamn tidigare i våras. Det var då årgång 2012, vilket du kan läsa om här.

Druvan är barbera till 100 %. Det görs 21 000 flaskor av denna barbera. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 25 år. Vinet har legat 14-16 månader på barriquer av fransk ek. Hälften nya och hälften som använts en gång.

Det är en försiktig, men intensiv doft av röda bär som når oss, men också en tunn slinga av diverse örter och ett tydligt inslag av ekfat.

I munnen känns det slankt och friskt. Vi känner syrliga röda körsbär, röda vinbär och mogna hallon. En lättflyktig örtsamling kan vi också notera. Trots sin ålder är vinet riktigt piggt och det är syrans förtjänst. Ordentliga tanniner smånafsar lite i gommen. Eftersmaken är medellång och där får den röda frukten sällskap av sötlakrits och en hyfsad portion ek. Det senare är inget vi har problem med, utan snarare så att vi uppskattar det i den här omfattningen.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 151 kr, vilket måste betraktas som ett riktigt anständigt pris för ett så pass här bra vin.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar