fredag 31 juli 2015

Taittinger Rosé

Mycket till sommar har det inte varit, men det går alldeles utmärkt att plocka fram en roséchampagne ändå. Vi gjorde så häromdagen. Den här inhandlades på flygplatsen Charles-de-Gaulle för en månad sedan. Minns jag rätt så låg priset på dryga 40 euro. På Systembolaget går den loss på 459 kr.

Taittinger är ett familjeägt champagnehus. Den nuvarande ägarfamiljen förvärvade egendomen 1931, men anorna går tillbaks till mitten på 1700-talet.
Jag har tidigare skrivit om deras Brut Millésimé 2004, vilket du kan läsa om här.

Druvsammansättningen är 50% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier och 30% Chardonnay. Basvinet görs på en blandning av vita viner. En liten del rött Pinot Noirvin tillsätts för att man ska få den rosa färgen. Vinet får sedan jäsa en andra gång för att bilda moussen, därefter får vinet ligga i tre år innan fällningen avlägsnas.

Vi möts av en hyfsat stor doft med röda bär i centrum. En mycket frisk framtoning. Mariekex, lite rostat bröd och en lätt citrus ton.

I munnen känns vinet  väldigt friskt med en liten krispighet. Torrt så klart och det andas ungdom. De röda bären från doften återkommer. Vi tycker de drar mot jordgubbar, smultron och kanske aningens hallon. Ett litet citrusinslag finns det. Gott om kalkhaltiga mineraler.
I eftersmaken tillkommer lite rostat bröd och blodgrape.

Den når visserligen inte min favorit, som är Gossets Grand Rosé, men måste ändå anses som både trevlig, god och humörhöjande.

Betyg 4

2 kommentarer:

 1. Både Taittinger och Bollinger är väl tyska från början, sägs det? Vet du hur det ligger till med det?
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Kopierade detta från importörens hemsida:
   Taittinger - en av
   de få kvarvarande Champagnehus som
   fortfarande är familjeägt. Grundades 1734 av
   familjen Forneaux men förvärvades av den
   nuvarande ägarfamiljen Taittinger 1931.

   Mer än så vet jag inte.

   Ha en bra helg!
   J-C

   Radera