söndag 26 juli 2015

2012 Paxxo, Stefano Accordini

Vi blev lite nyfikna på det här vinet, då vi testade det i våras på vår Valpolicellaresa med Club Amarone. Du kan läsa om vårt besök hos Stefano Accordini här.
Detta vinet är ett resultat av den experimentlusta som finns hos familjen Accordini. Vinet är gjort på druvorna Corvina 60%,  Rondinella 10%, Cabernet Sauvignon 20% samt Merlot 10%. Druvorna har fått torka drygt en månad innan vinifieringsprocessen börjar.
Vinet har fått ligga till sig ett år på stora ekfat och ytterligare sex månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Vinet har en mörk rubinröd färg med lite violetta stråk ut mot glaskanten.

Det doftar av mörka bär bl a svarta vinbär. Här finns också en del kryddor/örter och ett försiktigt inslag av fat.

I gommen får vi ett vin som utstrålar värme, friskhet och mjukhet. Det är till en början de mörka bären( sv vinbär, körsbär, björnbär) som dominerar. Efterhand tillkommer blåa plommon, örter, lite kakao och ett visst floralt inslag. Den fina och hyfsat eleganta syran ger den friskhet den här typ av vin behöver för att inte gå över styr.Tanniner finns det, men dom är lena och bjuder det där lilla motståndet som ger vinet en trevlig karaktär.

Betyg 4

Vi har privatimporterat vår flaska. Vi betalade 13 euro. Det tillkommer frakt och sv alkoholskatt. Priset blir då ca 150 kr.

På Systembolaget finns inga viner från Stefano Accordini. Vinovativa har med dom bland de producenter dom samarbetar med, men varför Accordinis viner trots detta inte är tillgängliga på SB vet jag inte. Hur som helst är det tråkigt för Accordini är en kvalitetsproducent med ett flertal väldigt bra viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar