torsdag 2 juli 2015

Etapp två. Baulne-en-Brie till Vertus

Vår andra cykeldag börjar med att vi tar oss igenom några vinfält och den lilla byn Le Breuil. Färden går sedan på en liten bergskam med en underbar utsikt.
Lagom till elvakaffet når vi Orbais l´Abbaye, ett gammalt kloster.
Lite goda bakverk har vi gjort oss förtjänta av.


I stort sett är det ett jordbrukslandskap med råg, vete, raps, majs mm, som vi cyklar igenom resten av dagen. Något litet vinfält stöter vi också på.
En mycket behaglig cykeltur har vi de 42 km som tar oss till Vertus.

Drygt halvvägs ligger den lilla byn Montmort Lucy, där vi hittar ett lunchställe. Vi väljer olika salladsvarianter, särskilt sonen är lyrisk över sin med Foie Gras och rökt anka.

Ett rosévin av det enklare slaget gör oss sällskap till maten. Visst finns det fortfarande tryck i smaken och syrorna, men lite av fräschören är borta.
Vertus ligger där nere helt omgiven av vingårdar.

Efter att i ett par timmar endast beskådat olika grödor, men inga vinfält frågar sonen och jag oss är vi verkligen i champagne. Frågan hinner knappt ställas förrän vi från vår infart till Vertus ser endast vinfält. Tala om monokultur.

Vi bor på Hotel Thibault IV. Upp med bagaget på rummen och sedan ett glas av Duval Leroys "Fleur de Champagne". Den är gjord på Chardonnay och Pinot Noir från Grand Cru och Premier Cru lägen. Eftersmaken har en liten beska som vi inte kommer överens med.
Trots detta är den riktigt svalkande i sommarvärmen.
Ryktet har sagt oss att det här hotellet har en bra matsal. Menyn ser trevlig ut och det som kommer in till de andra gästerna ser riktigt gott ut. Till oss cyklister är det en specialkomponerad trerätters middag som bjuds. Enklare och faktiskt inte speciellt märkvärdig. En klar besvikelse!
Drycken ingår inte och den champagnen som hotellägaren rekommenderar visar sig vara riktigt god.
Några km öster om Vertus ligger den här gården.
Idag är det tredje och fjärde generationen som driver verksamheten på de 23 ha, som dom förfogar över. Mestadels planterad med Chardonnay.
Cuvée Gregory, som vi dricker, innehåller en slatt på 5% Pinot Noir och resten Chardonnay.
Den här gillar vi. En fin doft av vita blommor, mineraler, gula äpplen och så den där friska smaken med en läcker mineralitet, lite citrus, gula äpplen, aningens bröd.
Håll utkik efter den här!!


Vi drack en lokal Pinot Noir till vår stekta kyckling. Ett helt OK vin med en hygglig PN-frukt, lite lätta kryddor och litet motstånd tack vare syran och tanninerna.


p

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar