tisdag 21 juli 2015

Chardonnay från Domaine Labet Cotes du Jura

Jura är ett område jag inte druckit så mycket vin ifrån. Det kan således vara dags att bekanta sig med områdes viner. Tidigare i år kom ett erbjudande från Caviste om ett köp om 2 fl vardera av tre olika chardonnayviner från  Domaine Labet. Priset för de sex flaskorna var 1 090 kr. Vi tackade ja och har nu provat två av dom.

Domaine Labet består av 12 ha vingårdar runt byn Rotalier i södra Jura.
Redan på 1970-talet började Alain Labet att ställa om sina vingårdar till ett ekologiskt brukande. Det funkade inte riktigt som han tänkt sig, så det blev en mellanväg, där inga bekämpningsmedel användes förutom herbicider mot ogräs.
2013 inledde man ett arbete med att helt gå över till ekologisk odling och därefter söka certifiering.

Det finns två distinkt olika stilar av Juras vita viner. Den första är den traditionella, vin de voile, där man låter vinet mognadslagras flera år på ekfat utan påfyllning. En betydande avdunstning sker och vinerna får lite oxidativa drag som påminner om sherry. Den andra, mer moderna stilen, kallas ouillé och framställs som de flesta vita viner i världen, genom att ekfaten hålls påfyllda under hela mognadslagringen. Alain Labet var pionjär i Jura för ouillé-viner i början på 90-talet och idag är de flesta av Domaine Labets vita viner gjorda i denna stil. Manuell skörd och jäsning i gamla ekfat utan tillsatt jäst följs av lång mognadslagring i den svala källaren där fatens nivå toppas upp varje vecka. Buteljeringen sker först när Julien, Charline och Romain är överens om att vinet är redo att tappas på flaska.
Källa: Caviste  hemsida


2013 Cuvée Fleurs är gjord på 100% Chardonnay från 30-40 år gamla stockar från sex olika vingårdar runt byn Rotalier. Vinet har jäst och sedan lagrats med jästfällningen på gamla ekfat (4-10 år) i ca 15 månader.
Ett ganska okomplicerat vin lämpligt för de enkla fiskrätterna, Men absolut är det gott!
Här finns en trevlig doft av  äpplen (mer gula än gröna), lite persika, en del örter och mineraler som känns lite rökiga.Smaken är frisk, torr så klart med en viss stramhet.
Äpplen, citrus och mineraler står i centrum. Eftersmaken är medellång och här dyker lite örter, honung och persika upp.
Betyg 3+
Priset är ca 145 kr.
2012 Les Champs Rouges
100% Chardonnay som kommer från vingården som fått ge namn åt vinet. Vinstockarna planterades 1968, så dryga 40 år gamla är dom.
Vinet har fått jäsa och sedan lagrats på ekfat (3-10 år gamla) i ca 22 månader.
Ett litet mer komplext vin med en fin doft av citrus, mariekex, persika, örter och lite honung.

I gommen känns vinet ungt, lite stramt och med en härlig friskhet. En hel del äpplen, såväl gula som gröna, citrus och mineraler som drar åt stålhållet till. Lite längre eftersmak i detta vinet. Här dyker det upp lite toner av honung, exotisk frukt och nya mineraler som känns mer steniga. Inte helt olikt en chablis. Det här vill jag ha till smakrika fiskrätter, men även många kycklingrätter funkar bra ihop med detta.
Gott och dessutom bra prissatt!

Betyg 4-

Ungefärligt pris blir 185 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar