torsdag 26 januari 2017

2006 Barbaresco Sori´Paitin

Ett vin från Barbaresco var det ett tag sedan vi drack. Till lördagens älggryta plockar vi fram vår sista flaska av det här vinet.

Producenten Azienda Agricola Paitin ägs av familjen Elia, som har ett långt förflutet av vinodling och vintillverkning. 1796 köpte Benedetto Elia Paitin en vingård i Serra Boella och i slutet på 1800-talet började sonsonen Giuseppe buteljera under eget namn. Idag äger man 15 ha, varav 10 ligger i Bricco di Neive på 320 meters höjd över havet.

Druvorna till det här vinet kommer från vingården i Serra Boella, som planterdes med Nebbiolodruvor 1953 och 1984. Vinet har fått en uppfostran i nästan 20 månader på stora fat av slavonsk ek. Det har fått två månader på rostfria stålfat precis före buteljering.

Vi möts av en inbjudande och trevlig doft av röda bär, nypon, lite läder och tobak samt någon liten kryddighet. Kanske ingen stor omtumlande doft, men väldigt tydlig och stringent. I bakgrunden cirkulerar en blommighet i form av både violer och rosor.

I munnen är det de röda bären i form av körsbär, hallon och tranbär som omedelbart påkallar vår uppmärksamhet. Visst har vinet kvar sin slankhet och visst är frukten/bären av det svalare slaget, men samtidigt har det fått en del fina mognadstoner jämfört med hur det var för fyra år sedan då vi senast drack det. Ikväll är det betydligt öppnare och mer inbjudande. I mellanpartiet bjuds vi på lite torkad frukt, örter, svart te och nypon. Vinet har kvar en stor och betydande syra, som idag inte andas ungdomlighet utan mer pigg medelålder. Tanninerna biter på det där behagfulla sättet som vi förväntar oss av en bra Barbaresco. Avslutet är lite längre än medel och där möter vi de röda bären igen, men också lite förförande rosor.
Ni märker att det här är något jag gillar. Jag hade gärna haft ytterligare flaskor i källaren. Kan det växa ytterligare? Svår fråga, men det duger väldigt bra som det är idag. Och kommer säkert hålla sig på den här nivån i flera år till.

Vi dricker helt klart för lite Barbaresco.

Betyg 4+

Idag är det årgång 2012 som finns på "Bolaget". Den kostar jämna 300 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar