onsdag 4 januari 2017

Minella, Vino Bianco, Calabretta

Calabretta är en producent på Sicilien som vi kommit att uppskatta allt mer. Vi har druckit några av deras röda viner bl a Rosso Capuccio och Nonna Concetta. Deras Rosato gjorde mig lyrisk i somras. Har nog aldrig hänt med ett rosévin tidigare.
Du som vill veta lite mer om producenten kan läsa om ett besök på vingården som gjordes av bloggaren VPK2881.

Den här kvällen var det dags att testa ett av deras vita viner.


Vinet är gjort på den lokala druvan Minella. Denna druva ingår oftast i lite olika vita Etna-blandningar, men i vårt vin den här kvällen är den allena rådande. Calabretta gör knappt 1 000 flaskor. Druvorna växer på i huvudsak oympade vinstockar. Vinet ligger kvar på ståltankar till juni året efter skörd, då det tappas på flaska.

En blyg och försiktig doft av gula stenfrukter, gula  äpplen, någon liten tropisk frukt och kryddor är vad vi kan ana oss till efter vissa ansträngningar.

I munnen är det ett mycket slankt och småstramt vin vi får njuta av. Lågmälda smaker av exotiska frukter, någon liten lime och gula äpplen. En finstämd kryddighet samt en del mineraler sätter vi på pluskontot. Det finns en ordentlig syra som gör att vinet känns både friskt och fräscht.
Ett ganska enkelt vin för vardagsbruk med en stor portion charm.

Betyg 3+

Söker man på Minella hos Systembolaget så får man inte en endaste träff. Ja, det är förresten detsamma med Calabretta.

Mina viner från Calabretta är köpta hos den dansk/italienske vinhandlaren Carlo Merolli.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar