lördag 28 januari 2017

2008 Pignolo, Ronchi di Manzano

Det har gått nästan ett halvår sedan det här vinet släpptes på Systembolaget. Så mycket uppmärksamhet verkar det inte ha fått. Vintankar har vid två tillfällen besökt Köpenhamn för att ta del av utställare från Friulien (2014 och 2013). Colli Orientali del Friuli ligger i det nordöstra hörnet av Italien, där det gränsar till Slovenien. I det här distriktet finns det många bra viner och lite ovanligare druvor, så när ett vin därifrån släpps på "Bolaget" vill vi så klart testa.

Ronchi di Manzano grundades 1969. Det drivs sedan 1984 av Roberta Borghese, som tog över efter sina föräldrar. Idag gör hon detta tillsammans med sina båda döttrar. Vingården ligger på kullarna utanför den lilla byn Manzano. Idag förfogar dom över 55 ha vingårdar och har en årsproduktion av 200 000 flaskor.
Kvällens vin är uteslutande gjort på den lokala druvan Pignolo. Druvorna har växt på en vingård belägen på kullen Rosazzo på 200 meters höjd över havet. Knappt två år har vinet fått ligga till sig på barriquer.

Här finns en mycket tät mörkröd färg.

Ingen stor, men ändå tydlig doft med mörka bär i centrum. Vi kan också notera lite försiktiga toner från fathanteringen tillsammans med aningens läder och viol.

I gommen är det stramt med tanniner som inte bara smånafsar utan tar rejäla tag i tungan och kinderna. Tillsammans med mat (en gryta på fläskfilé, champinjoner, zucchini) mildras detta ordentligt och vinets smaker kommer till sin rätta. Vi hittar en stor bärkompott: mörka körsbär, blå plommon, blåbär, björnbär och inte minst svarta vinbär. Ett försiktigt inslag av kryddor och örter noterar vi liksom mandlar, lite lakrits och mörk choklad.

Det är väl inget stort och elegant vin precis, mer rustikt och matkrävande. Den pigga syran och balansen i vinet tilltalar mig. Jag dricker det gärna igen och önskar mig fler viner på druvan Pignolo på SB.
Betyg 4-
På "Bolaget" är priset 199 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar