söndag 22 januari 2017

Soave. La Broia 2012 o 2013

Den gångna veckan har Vintankar tillbringat fyra dagar i den norska fjällvärlden tillsammans med två goda vänner.


Vi ansvarade för var sin middagsmåltid. Vintankar hade gjort en krabbgryta med lite bett i. Jag hade också plockat med två årgångar av Roccolo Grassis La Broia.

Roccolo Grassi har sin verksamhet runt den lilla byn Mazzane di Sotto några mil öster om Verona.
Läsare av den här bloggen vet att Vintankar titt som tätt hyllar deras Amarone och Superiore.  En del av deras vingårdar (4 ha) sträcker sig in i Soave och där odlar dom druvan Garganega, vilket resulterar i ett torrt Soave vin samt ett sött Recioto di Soave.

Ett Soave vin ska drickas ungt och detta gäller inte minst Roccolo Grassis variant. 2012:an har tappat lite i sin friskhet och charmiga frukt. Inte dåligt på något vis, men inget som vi gör vågen åt precis.

Betyg 3-


Årgång 2013 ger oss en helt annan upplevelse. Det är ju så här vi minns det från tidigare gånger vi druckit det.

Doften är lite försiktig, men med en bra friskhet, där toner från vita blommor, citrus, persika och grusiga trädgårdsgångar fångar vårt intresse.

I munnen är det den härliga friskheten med den läskande syran och de finstämda smakerna, som får oss att dra på smilbanden. Det här var riktigt gott. Till en början är det de gröna äpplena och citrusen som tar all uppmärksamhet, men det står inte lång efter innan vi charmas av den piffiga kryddigheten och de steniga mineraler. I bakgrunden finns en viss blommighet.
I eftersmaken finns ett bett som får oss att tänka på grapefrukt och som får vinet att växa ett par pinnhål.
Ja så här ska en bra Soave smaka.
Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar