söndag 1 januari 2017

Grande Réserve, Vilmart & Cie. Magnum

Årets första blogginlägg får bli ett om Champagne. Och lite nostalgi.
Vi firade som så många gånger förr Nyår ihop med våra vänner här ute på halvön. En gång i tidernas begynnelse startade vi ett Daghemskooperativ. Vi behövde barnomsorg. Kommunen hade ingen möjlighet att ge oss detta, men såg välvilligt på att vi själva hittade lokal och bildade ett kooperativ.
Flera av oss började också umgås regelbundet. Sportlovsveckor, födelsedagar och Nyårsaftnar mm tillbringades ihop. Samtliga barn är sedan länge utflugna, men vi föräldrapar umgås.
I år var vi hos N och P. Ett hederligt gammalt "knytis" stod på schemat.

Vårt bidrag  var en förrätt. Några skivor ankbröst tillsammans med en sallad bestående av mangobitar, brysselkål, machesallad, granatäpplen, lite rödlök, citron, olivolja av bästa sort samt balsamsirap.
Hustrun hade verkligen fått till det!
Jag valde vår sista magnumbutelj av Grande Réserve från Vilmart. Inköpt 2010 från Franska Vinlistan. Vi betalade då en knapp femhundring. Ett synnerligen bra pris från en enastående champagne.
Några km söder om Reims i Rilly-la-Montagne hittar vi Vilmart & Cie. Tillsammans med Paul Déthune har Vilmart blivit något av Vintankars favoriter i champagnevärlden.
Grande Réserve görs alltid på tre årgångar. Druvorna kommer från vinstockar som har en ålder på 30 år. Druvmixen är 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay. Vinet har fått mogna i ca tio månader på stora ekfat innan det buteljerats.
Odlingen sker efter biodynamiska principer utan att man blivit certifierade.

En fin doft av citrus, gula äpplen, brioche, brynt smör, grus och vitpeppar. En aptitretande doft.

I munnen är det en citrusblandning i form av blodapelsin, lite lime och mandariner som tar oss med storm. Strax därpå tillkommer gula äpplen och lite gula stenfrukter. Här finns också gott om mineraler både snäckskal och sand. Även om det börjat smyga sig in lite mognadstoner är syran förvånansvärd frisk. Eftersmaken något längre än medel och med något litet päron, rostat bröd, unset honung och aningens vitpeppar.

Detta var vår sista flaska och snäppet bättre än de tidigare vi köpte för sex år sedan.
En härlig champagne som återigen imponerar på oss. Och då är detta deras instegschampagne. Det börjar bli dags för oss att fylla på vårt förråd.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar