torsdag 5 januari 2017

2014 Cumberland Reserve Pinot Noir, Bergström

På en av mellandagarna lagade hustrun till en kyckling. En Pinot Noir skulle noga passa fint. Ur källaren tog jag fram ett vin jag drack för allra första gången under 2016.
På vårkanten 2016 var jag på en Winemakers dinner på Lipp, där jag träffade importören samt far och son Bergström. Ett stort nöje att höra deras berättelse och smaka deras viner.
Det blev så klart ett blogginlägg som du kan läsa här.
Ett Pinot Noir vin från Oregon. Druvorna kommer från fem olika vingårdslägen, även om det är så att vingårdarna Silice och Le Pré du Col står för merparten av druvorna. Vinet är tänkt att visa upp vad man kan göra i Willamette Valley. Och visst kan man göra bra grejer där. Ägarsonen Josh var själv riktigt nöjd med vad de presterat 2014.

Här finns en ung, frisk doft med härlig mörk Pinot-frukt, en del kryddor och stendamms mineraler.

I munnen känns vinet ungt och slankt. Vi gillar den friska och ungdomliga smaken av röda och även lite mörkare bär såsom: hallon, tranbär, körsbär, björnbär. Här finns en hel del kryddor med lite svartpeppar i avslutet. Trevliga tanniner ger vinet en småstram inramning. Vitala syror skapar en härlig friskhet. I avslutet, som är något längre än medel, känner vi körsbärskärnor, steniga mineraler, lite lakrits och någon liten blommighet. Gott!!

Betyg 4+

Vi köpte det här vinet direkt efter mötet med far och son Bergström. Det fanns i Systembolagets beställningssortiment för 349 kr. Just nu verkar det inte finnas något vin från Bergströms hos Systembolaget.

1 kommentar: