tisdag 3 januari 2017

2010 Barbera d´Asti La Riva, Alfiero Boffa

Under mellandagarna öppnade vi en flaska Barbera. Det har snart gått två år sedan vi senast drack det här vinet. Vår bedömning då var att detta var inget för långlagring och att det inom något år skulle nå sin topp. Med andra ord dags att titta till hur det utvecklat sig.
Från importörens hemsida hittar jag nedanstående uppgifter.
Producenten Alfiero Boffas egendomar ligger i byn San Marzano Olivieto ca 2 mil söder om Asti. Vinodling har man hållit på med sedan början av1800-talet, men det var först 1961 som man började buteljera under egen etikett. Dom äger idag runt 15 vingårdar som planterades på 1930- och 1940-talen. Just det här vinet kommer från en vingård med namnet "Nizza" (brant sluttning), som är 1.3 ha stor och är belägen på en höjd av mellan 200-260 meter.
Musten jäses på ståltankar och vinet får sedan ligga till sig i ca tolv månader på 500-liters ekfat innan det buteljeras. Det görs runt 5 000 flaskor av det här vinet.En doft av finstämd mörk frukt, försiktiga örter, någon stenig mineralton samt en försiktig dos från fathanteringen.
Några nypon dyker upp efter att vinet få stå en tid i glaset.

 I munnen är det ett friskt vin med syrliga körsbär som är vinets signum, även om det finns ett litet mörkare inslag av läder, piptobak och mörka bär. En bra syra följer vinet hela kvällen. Snälla och mycket fogliga tanniner gör vinet lättdrucket. Ett trevligt inslag av örter/kryddor i mellanpartiet noteras. Eftersmaken är av medellängd och här återkommer körsbären med sina fina syrlighet, men också med en liten bitterhet som vi förknippar med körsbärskärnor.
Visst tusan är det här gott!
Betyg 4
Vi betalade 159 kr på "Bolaget", då vi köpte det för snart två år sedan. Det här vinet finns inte just nu i sortimentet, men i beställningssortimentet finns tre andra Barberor från Boffa. Det kan nog vara läge att testa dessa.


2 kommentarer:

 1. Jag köpte 2016 som släpptes igår. Jag har alltid uppskattat Muntrive och känner att La Riva 2016 borde ha bra förutsättningar 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2016 var om jag minns rätt ett rätt bra vinår i norra Italien.
   La Riva 2016 borde vara klar för att drickas ganska omgående. Det får bli ett par flaskor. Alltid gott med några drickklara Barbera i källaren.
   Tack för upplysningen

   Radera