måndag 30 januari 2017

2014 Savigny-Les-Beaunes. Ier Cru, Les Lavières

Januari månadsvin på forumet finewines.se var en Bourgogne. Vintankar hämtade ut sin flaska i början på förra veckan och i helgen prövade vi den.
Vintankar har sällan kommit rätt vad gäller Bourgogner. Oftast har det resulterat i besvikelser. Det är därför med stor spänning vi drar korken ur den här flaskan.

Pascal Marchand, erfaren vinmakar,e och finansmannen Moray Tawse började samarbeta för ett antal år sedan. Dom har en mycket stor portfölj viner som spänner från Regionsviner till Musigny (utöver 11 andra Grand Cru:er). Viner gjorda på druvor från egna ägor går under namnet Domaine Tawse i annat fall under namnet Marchand-Tawse.
Just det här vinet kommer från en jordplätt som 2014 köptes från Henri Boillet. Detta är alltså deras premiärårgång. Savigny-lès-Beaune är en liten by som ligger strax norr om Beaune.

Doften präglas av röda bär och lite kryddor men också en bakgrund med eneträ. Trevligt!

I gommen är det ett ungt och slankt vin med ljusa, lite syrliga bär. Jordgubbar, hallon och röda vinbär blir min association. En del örter, lite vitpeppar och en hyfsad portion grusiga mineraler. En trevlig, rätt stor syra ger vinet en stor och angenäm friskhet. Lite sandiga tanniner ger en ordentlig ryggrad. Eftersmaken är av medellängd, där vi utöver de röda bären känner aningens inslag från fathanteringen samt lakrits och en liten beska i avslutet.

Jag tycker det här inte alls är så tokigt. Inte stort, men ändå trevligt och läskande på något vis. Jag köpte två flaskor och ska låta den andra flaskan få några år i källaren. Jag dricker det här gärna igen, även om jag inte komma att fylla på med fler flaskor.
Betyg 4
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar en jämn trehundring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar