söndag 15 januari 2017

2011 Chianti Classico, Querciabella

I veckan som gick längtade vi efter Italien. Vi ville ha något enkelt, inte så komplicerat. Maten fick bli en vanlig hederlig "Spagetti och köttfärssås". Tillagad på samma vis som jag lärde mig en gång i tiden på hemkunskapen i sjunde klass. Året var 1963. Nu 2017 har jag adderat lite mer kryddor, men i stort densamma. Ja, inte bara kryddor har adderats utan numer blir det alltid något enkelt rödvin också.
Valet föll på en Chianti Classico.
Querciabella odlar enligt biodynamiska principer. Inget nytt påfund, då dom redan för 25 år sedan odlade enligt organisk-biologiska tankegångar. Dom förfogar över 74 ha i Chianti Classico-området bl a runt Greve, Panzano,Radda och Gaiole samt 32 ha i Maremma. Dom blir därmed bland dom största producenterna i Italien med biodynamiska odlingar. 
På sin hemsida påpekar Querciabella att inga animaliska produkter eller biprodukter använts, vilket gör vinet lämpligt för såväl vegetarianer som veganer!!

Kvällens vin är gjort på 95% Sangiovese och 5%  Cabernet Sauvignon. Vinet har fått ligga till sig upp till 14 månader på barriquer av fransk ek, mesta dels ett eller två år gamla.

I doften känner vi körsbär, lingon och tranbär. Även lite svart te, läder, kakao och lite lätt rostade fat. Trevlig och lättsam i sin framtoning.

I gommen känns det som ett hyfsat slankt vin med stor friskhet. De ungdomliga dragen jag kände för dryga två år sedan är borta, men ännu inga åldringskrämpor. Det här är gott just nu. Bättre tror jag inte det blir, men duger långt i nuvarande skick. Framförallt till den typen av mat vi äter den här kvällen.
Smakerna som vi först noterar är en bärkompott  av det lite ljusare slaget: körsbär, röda vinbär, hallon, tranbär och lite, lite lingon. Ett knippe örter höjer njutbarheten några snäpp. Medellång i eftersmaken, som har en något mörkare framtoning hos körsbären. Här dyker det upp lite sötlakrits och mörk choklad.
Betyg 4-

På "Bolaget" är det årgång 2013 som gäller. Priset är 220 kr. Det här är en bra "baschianti", som jag verkligen gillar. Dags att fylla på förrådet med andra ord.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar