fredag 13 januari 2017

2006 Nemo, Castello Monsanto

Vi hade några grannar på middag för någon vecka sedan. Vår huvudrätt var en rådjurstek tillsammans med ett potatismos förstärkt med rotselleri och en rödkålssallad.
Ur källaren hade jag tagit fram ett vin från Toscana gjort på Cabernet Sauvignon.

Producent är Castello di Monsanto med sin verksamhet runt den lilla staden Poggibonso strax utanför Siena. Idag är det Fabrizio Bianchi och dottern Laura som har ansvaret. Totalt omfattar egendomen 72 ha vinmark belägna på en höjd av 260-310 m över havsytan. Naturligtvis är det i huvudsak Sangiovese (80%) som odlas, men även lite Canaiolo, Colorino, Cabernet Sauvignon och Chardonnay odlas.
På den lilla vingården Il Mulino planterade dom 1976 endast Cabernet Sauvignon-stockar. 1982 gjordes det första vinet med druvor från den här vingården. Vinet fick namnet Nemo. Vinifieringen sker på ståltankar och sedan följer 18 månader lång vila på barriquer av ek.

Doften är till en början försiktig, men ju längre tid i glaset desto tydligare och mer påtaglig blir den. Den mörka frukten och örterna är det som vi först noterar. Läder, något stall, lite cedeträ och blyertspenna dyker upp efterhand. Det finns också en diskret ton av krossade flintastenar och kakaopulver.

I munnen är det stramt med tanniner som tar för sig och med en ordentlig syra. Lite oförlöst trots sina tio år. Det kommer absolut att utvecklas med tiden.
Detta är ett vin som växer eller t o m kräver mat. Det funkade riktigt bra med vår rådjursstek.
De mörka bären av typen svarta vinbär, körsbär, blåbär, blåa plommon finns där som ett genomgående inslag. Lite örter och kryddor, en del lakrits, choklad, lite espressokaffe och unset vanilj smyger sig fram, Främst i den medellånga eftersmaken.
Visst har det här vinet sina förtjänster, speciellt tillsammans med mat, men jag går inte riktigt igång på det.
Betyg 4
På "Bolaget", där jag köpte mina flaskor, är priset 348 kr.

Kanske var mina förväntningar lite höga, då jag gillat den här producentens Chianti-viner.
Den vanliga Classico 2009 var riktigt trevlig för 159 kr. Riservan från 2009 var ett par pinnhål bättre för sina 199 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar