onsdag 25 januari 2017

Mont d´Or och Arbois Vin Jaune, Domaine Rolet

2015 introducerade våra vänner Stig och Anki Mont d´or för oss. Vi gillade verkligen den här varianten av ost, så det var givet att upprepa detta och göra det till en tradition.
Vi stack ner några delade vitlöksklyftor i osten. Hällde över en skvätt av kvällens vita vin och så in ugnen. 20 minuter i 200 grader. En varm krämig ostmassa döljer sig under ytan. Ett gott bröd som delas i bitar och så doppar vi dom i osten. Så vansinnigt gott!!

Vad dricker man till det här? Förra året testade vi champagne med mycket lyckat resultat. I år bestämde vi oss för ett vin från Jura. Ett vin från samma trakter som osten med andra ord.
Vi plockade upp ett "gult" vin från källaren
Familjeföretaget Domaine Rolet Père et Fils har hållit på med vintillverkning sedan 1940-talet. Idag förfogar man över drygt 60 ha vinodlingar i distriktet Jura. Dom odlar de gröna druvorna Chardonnay och Savagnin samt de röda druvorna Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Deras vinodlingar ligger på 250 - 500 meters höjd i de franska alperna.
Vinet till osten är ett s k "gult vin" eller som fransmännen säger Vin Jaune. Det är till 100% gjort på druvan Savagnin. Under sin lagring, 6,5 år på små barriquer, har det bildats en jästhinna (flor eller om man så vill voile), som skyddar vinet från att helt oxidera samtidigt som det ger vinet sin karaktäristiska doft och smak..

Det första doftintrycket är mycket sherrylikt. Precis som det ska vara, men för den oinvigde ges intrycket att det är något fel på vinet. Jag talar av egen erfarenhet.

Färgen har en mörk guldgul ton. Annars hade det väl inte haft namnet Vin Jaune.

En doft med tydliga sherryassociationer. Ett storslaget inslag av jäst och oxidation med bokna äpplen, nötter och lite citrus i centrum.
Är man inte förberedd så är det lätt att tro att vinet är defekt på något vis.

I munnen återkommer den sherryliknande känslan: bokna äpplen, citrus och nötter. Här finns en stor och härlig syra som ger vinet en underbar friskhet. Eftersmaken är lång med bra friskhet och med övermogna äpplen, valnötter, en lätt liten sälta och aningens honung.

Detta funkade alldeles utmärkt till vår Mont d´or. Ett spännande och för oss ovanligt vin, men också väldigt läckert.
Vår flaska är köpt i Köpenhamn hos Otto Suenson Vinhandel för dryga 300 DKK. Vi fyller på vid nästa Köpenhamnsbesök.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar