onsdag 11 januari 2017

2010 L´Argile, Saint Jean du Barroux

Sonen med flickvän kommer på besök på trettondagsafton. Vi bjuder på en Coq au Vin. Det får så klart bli ett franskt vin till detta. Det var ett tag sedan vi drack ett vin från Saint Jean du Barroux. Alltför sällan har det blivit så under 2016. Vi lovar bot och bättring, då vinerna därifrån är alldeles fantastiska.
Vi mötte vinmakaren Philippe Gimel en kväll i maj för snart tre år sedan. Genomsympatiskt berättade han om sina viner. Du kan läsa om detta här.
L´Argile är gjort på 75% Grenache, 15% Syrah, 5% Cinsault och 5% Carignan, som avstjälkades till 75% och som fått skalmacerera i 12 dagar.
Jäsning och lagring (18 månader) har skett på tankar av cement och emalj
Ekologisk odling är en självklarhet för Philippe.


En stor och behagfull doft av mörka, solvarma bär, som bärs upp av en örtsamling och steniga mineraler. Lite blommor håller sig på avstånd, men finns där och pockar på uppmärksamhet.

I munnen tar de solvarma, mörka bären (cassis, körsbär, björnbär, hallon) kommandot initialt. De provencalska örter får ordentligt med utrymme ju längre tid vinet får vara i våra glas. Syran är fortfarande lika pigg som för tre år sedan, då jag senast drack det här vinet. Tanninerna har rundats av något, men fortfarande distinkta och smånafsar så där trevligt i gommen. Drygt medellång eftersmak, där den mörka frukten, och örterna också fått sällskap med lite svartpeppar.
Alla delar hänger så snyggt ihop. Här finns elegans, balans och harmoni.
Ett riktigt gott vin, som återigen imponerar på mig.

Betyg 4+

Jag köpte det här vinet på "Bolaget" för dryga tre år sedan. Priset 199 kr måste anses som verkligen humant. Just nu verkar vinet inte finnas på SB. Det är bara att hoppas att importören Bristly Wine tar in den nya årgången. De två vinerna (La Source och La Pierre Noir) från Saint Jean du Barroux som finns på "Bolaget" är båda mycket bra och trevligt prissatta.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar