onsdag 25 september 2013

Amarone della Valpolicella, Masi

En vecka i Luberon och därmed endast franska viner gör att suget efter ett glas amarone är oöverstigligt. Vi plockar upp en amarone som vi druckit flera gånger tidigare men inte just årgång 2005. Det här är ju Masis storsäljare. Kanske inte så spännande d v s det här vinet bjuder sällan några negativa eller positiva överraskningar, men en pålitlig kamrat är heller inte så dumt.
Vi har tidigare skrivit om årgång 2006 här och här. Årgång 2001 skrev vi om här.

2005 Amarone Costasera, Masi
Masi, en av de största producenterna i Valpolicella. MASI producerar fem olika Amarone; Costasera, Serego Alighieri Vaio Armarone, Riserva di Costasera, Campolongo di Torbe och Mazzano. MASI tillverkar drygt 10 miljoner flaskor vin per år. Av dessa säljs ca 1,5 miljoner i Sverige vilket gör Sverige till en av MASI’s absolut största exportmarknader.

Druvblandningen är 70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara. 
Druvorna skördas i slutet av september och början av oktober för att sen torkas fram till mitten av januari. Druvorna har då förlorat 35-40% av sin vikt och liknar mer russin. Jäsningen startar med odlad jäst i en månad. Vi har nu en recioto! För att jäsa ut det sista druvsockret sätter man till en specialjäst som kan arbeta i mer än 15% alkohol. Jäsningen pågår nästan 10 gånger så lång tid som för ett normalt vin. Vinet lagras sen i stora fat av slovensk ek, i "fusto veronese" och på barriquer av fransk ek. Efter tre år buteljeras vinet och efter 3 månader skickas det ut i världen.
Källa: Philipson Söderberg (importör)Det doftar av mörka körsbär, katrinplommon och en härlig krydd- och örtblandning. På många sett en typisk amaronedoft, som också utstrålar lite av den Valpolicianska värmen. Här finns också lite mörk choklad, kaffe och toner av vanilj.
Smaken går lite i samma riktning: söta mörka körsbär, katrinplommon, örter och choklad. Syran är hyggligt frisk. Det finns en del tanniner, men de är ytterst beskedliga.
Eftersmaken är riktigt lång och i den tillkommer torkad frukt, aningens russin, en liten bit riktigt mörk choklad och en touch av lakrits. Det här är verkligen ingen russinamarone utan bara en liten fläkt som snabbt virvlar förbi. Alkoholen (15%) är helt innesluten i frukten. Allt är i en fin balans. Ja nästan lite för mycket tillrättalagt. Det är också de invändningar jag har att allt är så prydligt gjort och välbalanserat att charmen försvinner.
Precis som jag skrev i inledningen ett väldigt pålitligt vin som levererar på samma sätt år efter år, vilket betyder att det enskilda året inte slår igenom som hos många andra viner, men därmed försvinner också charmen.

Betyg 4-

Nu är det årgång 2008 som är tillgänglig på SB och den kostar 279 kr. Vår flaska inhandlades för fyra år sedan och kostade då en tia mindre. 
bb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar