torsdag 5 september 2013

Fonterutoli, Chianti Classico

En kväll i förra veckan öppnade vi den sista halvflaskan av den här bekantingen. Vi skrev om den på hösten 2011 och för lite ett år sedan.

2006 Fonterutoli
Producent är Marchesi Mazzei. Det här är deras andravin.
Druvsammansättning: Sangiovese 90%, Malvasia nera och Colorino 5% och Merlot 5%. 

Vi möts av en doft som till en början domineras av mörk frukt och kryddor. Efterhand kommer lite röda bär också fram. Ett visst mått av fat finns i bakgrunden, men är inte dominerande på något sätt.I munnen får vi ett fin som trots sin ålder uppvisar en trivsam friskhet. På intet sätt tungt, men heller inte så slankt. Fruktsmaken är en blandning av mörkt och rött: körsbär, diverse skogsbär och lite vinbär. En finstämd örtighet väger av på ett balanserat sätt. Syran är fortfarande alert. Tanninerna ständigt närvarande med alla kanter avrundade, men ännu aktiva och ger ett litet trevligt bett i gommen. Eftersmaken är medellång och här dyker det upp en del toner av fat.
Jag skulle vilja påstå att det här vinet är helt drickklart nu. Det håller säkert ihop ett par år till, men min erfarenhet är att halvflaskor kan vara lite luriga och mogna tidigare.

Betyg 4-

Den här halvflaskan köpte vi på SB en gång i tiden. Nu är det 2008 som säljs på SB.  Priset är 149 kr, några halvflaskor är inte tillgängliga för tillfället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar