måndag 30 september 2013

2006 Barbera d´Alba, Gallina

Dags för lite italienskt.  Vi tar en bekant som vi testade för två år sedan. Vi tyckte då så här.

2006  Barbera d´Alba, Gallina
Producent är La Spinetta. Det är dom så låter en noshörning pryda sina etiketter på vinflaskorna.
Vi befinner oss runt staden Alba i regionen Piemonte i nordvästra Italien. Druvorna till detta vin är hämtade från vingården Gallina.
Så här skriver importören Enjoy Wine på sin hemsida:
Vingården Gallina i Barbaresco köptes 1995 av familjen Rivetti. Här odlas till största delen nebbiolo och La Spinettas vingårdsbetecknade Barbaresco Gallina skördas här. Mitt i vingården växer barberadruvor som från början var tänkta att omplanteras med nebbiolo men först ville Giorgio göra ett barberavin från dessa stockar. Restultatet blev enastånede och barberan fick stå kvar!


Färgen är väldigt mörkröd med en dragning åt blåsvart. Vi minns inte att vinet hade en så mörk färg.
Vi sticker dit våra nosar och möts av en stor och trevlig doft.
Vi känner mörka körsbär, blåbär, björnbär och mörka plommon, men med ett litet rött inslag från mogna skogshallon. Här finns också lite örter, en del fat allt i en floral framtoning.

Smaken är rund och mjuk, men ändå med en viss stramhet. Frukten från doften går igen i smaken, där den kombineras med krossade körsbärskärnor. Örterna och kryddorna ger tillsammans med det blommiga inslaget (rosor/viol) en fin inramning. Syran har en nedtonad ungdomlighet men icke desto mindre skänker det en tilltalande friskhet åt vinet. Tanniner finns det en del av. Visst biter dom men ytterst behagfullt. Eftersmaken är lång och där får frukten sällskap av kakao, vanilj och lakrits.
Det här vinet är i ett perfekt drickfönster just nu. Alla bitar är på plats och i en harmonisk balans.

Detta var vår sista 2006:a. Vi har en 2008:a som det snart kan vara dags att prova. Vår flaska var köpt hos SB för 299 kr. Nu är det 2009 som finns på bolaget och till samma 299 kr.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar