tisdag 1 oktober 2013

Chateau Montus

Kvällens vin är ett vin som behöver tid på sig för att bli tillmötesgående. Vi drack en flaska av den här årgången för två år sedan. Vad vi tyckte då kan du läsa här. Vi bestämde oss då för att vänta två år på nästa flaska, så då har det blivit dags att dra  ur korken.
Du som vill veta lite mer om producenten, vinmakaren och vinerna från det här "slottet" ska klicka in på Finare Viners blogg.

2005 Chateau Montus

Det här vinet kommer från Madiran i sydvästra Frankrike, norr om staden PauProducent är Alain Brumont.
Druvor: Tannat till 80% och Cabernet Sauvignon till 20%.

Färgen är mycket mörk och tät Ja närmast blåsvart.
Initialt är doften lite svag, men det tar inte så lång stund innan mörka bär i form av blåbär och svarta vinbär snirklar sig upp mot vår nos. Här finns lite svaga toner av örter, läder och choklad. En del fat finns det också i doften. Hustrun tycker sig också känna en liten målarlåda i bakgrunden.
Vi smakar och kan omgående konstatera att vi har med ett kraftpaket att göra. Fortfarande stramt, men visst har det tämjts en del sedan senast och det bjuder upp på ett mer tillmötesgående sätt.
Vi känner mörk frukt: svarta vinbär, blåbär och aningens mörka körsbär. Här finns örter, kakao och en del fat. Syran är fortfarande pigg. Tanninerna är kraftfulla och kompromisslösa. De ger ett rejält bett i gommen, även om det är på det viset att de nu har börjat bli medgörliga. Eftersmaken är lång med en viss pepprighet, fina lakritstoner och mörk choklad.

Jämfört med för två år sedan har det här vinet utvecklats i en riktning som vi gillar och har börjat anta de former vi önskar av ett bra matvin. Vår sista 05:a dricker vi om ett år.

Vi köpte det här vinet 2008 för 159 kr på SB. En sökning på Systembolagets hemsida visar att för stunden finns det inga Chateau Montus tillgängliga.
Vi hade gärna fyllt på med någon ny årgång, för att låta det ligga till sig i källaren en si så där fem år.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar